Kvinnohat på glansigt papper

Posted on 24 november, 2006

0


ARBETAREN | Att ”grabbtidningar” som Slitz, FHM (For Him Magazine) och Moore var sexistiska visste jag. Att de var fulla med mer eller mindre helnakna, hårfria, retuscherade tjejer med samma pose och ansiktsuttryck var heller inte förvånande att se, när jag i förra veckan införskaffade tidningarna.

Jag visste också att de var vålds- och militärromantiska, vilket visade sig i reportage som ”Fajtning”, ”Maffian på Sicilien” och ”Gangsters”. Jag hade också mina aningar att tidningarna skulle vara homofoba, vilket bekräftades av bland annat en artikel i Slitz som tipsade om hur man ”outar” sin polare som man misstänker är bög, eller hur man ska akta sig för den sortens trekant som består av två killar och en tjej.
Ändå var dessa tidningars enorma kvinnofientlighet häpnadsväckande för mig. Tre dagar tog det för mig att komma igenom tidningarna, vid det laget var jag spyfärdig, ville inte ens ta i dem längre, bara bränna upp dem och rikta mitt hat mot hela porrindustrin.

För att ge er några exempel på vidrigheterna: senaste numret av FHM har en ”porrspecial”, där man ber den flerfaldige vinnaren av porr-Oscar Nic Cramer bemöta fördomar om porrindustrin, som ”bara killar gillar analsex”. Han svarar ”Killars fascination för analsex (…) är ofta att få se det där ansiktsuttrycket när hon grimaserar då du tränger in i henne. Här får du för att du maxade mitt VISA-kort… och för att du krockade min Mercedes, typ.”
Ett annat exempel är sexspalten i Moore, där Puma Swede – den största svenska porrstjärnan i USA – svarar på mäns frågor, som varför tjejer inte tycker om att bli sprutade i ansiktet. Svaret lyder ”Men om det gäller one night stands, måste du överhuvudtaget bry dig om de känner sig förnedrade?”.

Jag börjar undra om det är hon eller redaktionen som har skrivit svaren. För alla dessa tidningar går ut på att idiotförklara kvinnor, objektifiera dem till max, och förklara för läsaren att kvinnor inte har en egen vilja. Och om de har det så överrensstämmer den med vad män egentligen vill. Det talande exemplet på detta är när Puma Swede ger råd om hur en kille som inte blir avsugen av sin tjej ska agera: ”Fråga henne om hon tycker att din balle luktar illa. Då kommer hon känna sig skyldig för att hon inte snaskat på den tidigare och gjort så att du känner dig osäker.”

Var kommer detta kvinnohat ifrån? Och vad är nästa steg efter att ha läst dessa ”rumsrena” grabbtidningar? Förra veckan på väg hem sent på kvällen stötte jag på en man med neddragna byxor som tyckte att jag kunde ”få den hårt upp i röven”. Kan dessa tidningars växande upplagesiffror ha något samband med den okände mannen som hotade med våldtäkt? Jag är fylld av hat och frustration och undrar när vi ska se brända porrbilar igen?

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren nr 47/2006

Posted in: Feminism