Ny attack på Iraks oljefack

Posted on 10 augusti, 2007

0


ARBETAREN | Iraks oljeminister Hussein Shahrastani har förbjudit fackföreningar som organiserar oljearbetare att delta i diskussioner och beslutsfattning om landets nya, kontroversiella oljelag. Facket hotar nu med nya strejker.

Det irakiska oljefacket Iraqi Federation of Oil Unions, IFOU, som organiserar 26000 oljearbetare främst i södra Irak har länge krävt att den kontroversiella oljelagen, som öppnar upp landets oljefält för utländska investerare, ska ändras och att facket görs delaktigt i utformningen av lagen. Men oljeministern har nu förbjudit det.
– Dessa fackföreningar har ingen laglig rätt att verka inom den offentliga sektorn, säger Hussein Shahrastani. Hassan Jumaa, fackets ordförande, har liknat oljeministeriets förbud vid den så kallade Artikel 150 – den lag som Saddam Hussein införde 1987 som förbjöd all facklig verksamhet för arbetare inom den offentliga sektorn, rapporterar The Guardian. Enligt den nya irakiska konstitutionen som godkändes år 2005 har arbetare rätt att organisera sig fackligt.

Greg Muttitt på den Londonbaserade organisationen Platform som samarbetar tätt med IFOU menar att oljeministern känner sig hotad: – En av anledningarna till oljeministerns starka attack på facket är att de har granskat och tagit ställning i frågan om den nya oljelagen. Hussein Shahrastani har också uppmanat företag att inte erkänna fackföreningar genom att vägra förhandla med dem. Hassan Jumaa och IFOU har frågat den irakiske premiärministern Nouri Al Maliki om han står bakom oljeministerns beslut och hotar med strejk om så är fallet. IFOU har sedan bildandet 2003 organiserat flera strejker och flera gånger tidigare attackerats av myndigheter. För en månad sedan hölls en tredagars strejk i pipelinesektorn, då regeringen militariserade hela oljefält och efterlyste fackliga ledare.

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren nr 32/2007

Posted in: Iran, Mellanöstern