Båtbesök fick Gaza att jubla

Posted on 27 augusti, 2008

0


ARBETAREN | Till Gazabornas jubel syntes två båtar vid horisonten i lördags. De två båtarna SS Free Gaza (Befria Gaza) och SS Liberty (Frihet) med drygt 40 aktivister från 14 länder ombord seglade in i Gazas huvudhamn.

Aktionen, som har planerats i två år av internationella och israeliska aktivister, stötte på mindre problem än väntat och lyckades bryta den isolering som Israel försatt Gazaremsan i de senaste 14 månaderna.

Båtarna kastade loss från Larnacahamnen i Cypern förra fredagen för att färdas de 370 kilometrarna genom Medelhavet till Gazaremsan. 30 timmar senare var båtarna framme. På fredagen, dagen innan ankomsten, beordrades de av det israeliska utrikesministeriet att hålla sig borta från Gazas kust, som Israel ser som sin egen sjöfartszon. Men på lördagen gav en av utrikesministeriets talespersoner beskedet att båtarna skulle släppas in:
– Vi vet vilka passagerarna är och vad de har med sig. Därför har vi inga problem att släppa in dem, sade han till nyhetsbyrån AFP.

På båtarna befann sig bland annat en amerikansk 81-årig kvinna som överlevde förintelsen, en israelisk professor och Tony Blairs svägerska. Där fanns studenter, jurister, journalister, läkare och en professionell pokerspelare, rapporterar Al Jazeera. Med sig på båtarna hade aktivisterna 200 hörapparater för barn – en av alla de nyttigheter som Israel vägrar släppa igenom – och 5000 ballonger.

Väl framme mottogs båtarna av tusentals jublande Gazabor, klappandes, skrattandes och viftandes med palestinska flaggor på såväl land som i fiskebåtar i hamnen.
– Det var helt underbart att komma fram till Gaza och se alla människor som väntade på oss. Många åkte fram till oss i sina båtar, barnen hoppade i vattnet för att möta oss. Alla, unga som gamla, kom fram för att skaka hand med oss. Vi har blivit så väl mottagna. Men samtidigt är det sorgligt och ledsamt att se människors isolering här, säger Huwaida Arraf till Arbetaren.
Hon är en palestinsk-amerikansk aktivist som en gång var med och grundade International Solidarity Movement och nu organiserat resan. Hon menar att den symboliska aktionen har höjt Gazabornas moral och för ett kort ögonblick fått dem att inte känna sig helt ensamma.

På torsdagen kommer båten att segla tillbaka till Cypern för att hämta upp fler aktivister och återvända till Gaza:
– Några av oss stannar här i Gaza för att arbeta som frivilliga. På vägen ut kommer vi försöka ta med oss några palestinska studenter som har fått stipendium att studera utomlands. Eftersom Israel har sagt att vi inte utgör ett hot kommer vi att åka fram och tillbaka tills belägringen av Gaza upphör, säger Huwaida Arraf till Arbetaren.

Fakta/Blockaden av Gaza
Gazaremsan beräknas vara ett av de mest tätbefolkade områdena i världen, med en befolkning på 1,5 miljoner invånare. Befolkningstätheten är 4 108 invånare per kvadratkilometer – att jämföra med Israels 310 invånare per kvadratkilometer.
I augusti 2005 tömde Israel Gazaremsan på illegala bosättningar, men har sedan dess fortsatt att kontrollera Gazaremsans gränser, kust och luftrum.
Sedan juni 2007, då striderna mellan de palestinska partierna Hamas och Fatah bröt ut och Hamas tog kontrollen över remsan, har Israel inte släppt in mat, bränsle och förnödenheter. Endast få palestinier har sedan dess kunnat lämna Gaza.

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren nr 35/2008