Strejkvåg över Egypten

Posted on 3 september, 2008

0


ARBETAREN | 32 arbetare på tobaksfabriken El-Hennawy, Egypten, blev i förra veckan sparkade för att ha protesterat mot avskedandet av en kollega och utebliven lönehöjning, rapporterar Daily News Egypt.

Förra torsdagen upptäckte arbetarna, som alla är kvinnor, att de i stället hade fått lönesänkning. De gick till fabriksledningen för att framföra sina krav, men slängdes ut av statliga säkerhetsvakter. När de kom till fabriken på lördagen hade den omringats av polis, som gav beskedet att de alla var avskedade. Poliserna svor åt dem och misshandlade två av arbetarna.
– Detta är en i raden av alla avskedanden de senaste åren. Företaget vill att vi ska släppa våra krav på lönehöjningar, men vi vägrar och kommer nu att gå den juridiska vägen, sade Aisha Abdel Aziz som själv förlorade jobbet förra året.

Samtidigt planerar de egyptiska lärarna en sittstrejk den 20 september, när skolorna börjar igen. De vänder sig mot ett tredagarsprov som de tvingades skriva i somras, som ska bedöma om de får lönehöjning eller inte. Många lärare vägrade skriva provet och underkänner sitt fackförbund för att ha gått med på det. De försöker nu samla en miljon underskrifter från hela Egypten för att avsätta fackets styrelse.

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren nr 36/2008