Aktivister ockuperade hus trots polisvåld

Posted on 20 maj, 2009

0


ARBETAREN | Under Ockupationsfestivalen i Lund lyckades aktivister till slut ta ett tomt hus i utkanten av staden. Ockupationen ägde rum efter lördagens demonstration, då planerna på att ockupera gick om intet efter att polisen slog ned varje försök.

Ett hundratal personer samlades på söndagseftermiddagen vid Stortorget för att demonstrera för andra dagen i rad under Ockupationsfestivalen. Demonstrationen skulle gå till vad som skulle visa sig vara ett ockuperat hus vid utkanten av Lund.

Arbetaren var på plats utanför Sankt Lars väg 83, då 15 ockupanter höll på att klättra upp på taket och civilklädda poliser spanade omkring huset. Inom kort var området fyllt med polispiketer, polishästar, hundar och en helikopter ovanför området och en civilklädd polis drog ned en banderoll med texten ”Vänlighet vs våld 1–0”, som ockupanterna hängt ut genom ett fönster.

Strax innan demonstranterna kom fram tog några ockupanter huset bredvid och barrikaderade trappuppgången med flera kylskåp. Polisen började spärra av området och motade bort folk. – Det känns jävligt fett att vi är här uppe. Fler har tagit in sig i huset genom tunnlar. Vi har mat, cigg och bra stämning och vi kommer att stanna kvar, sade Renate, en av ockupanterna uppe på taket till Arbetaren. Renate heter egentligen något annat och vill inte uppge sitt riktiga namn.

Med hjälp av en stegbil tog sig polisen upp på taket och några timmar senare hade de tagit ned de drygt 80 ockupanterna. Flera aktivister togs till polishuset men släpptes på kvällen.

Ockupationsfestivalen var ett initiativ från de husockupanter som blev utslängda från det så kallade Smultronstället i Lund i slutet av förra året. Trots det ihärdiga duggregnet anslöt sig många till Stortorget på lördagen, där det fanns folkkök och musik spelades från scenen. I tal sades att bostadssituationen i Sverige är ohållbar i allmänhet och ännu värre i Lund. Flera talare menade att husockupantrörelsen lyckats föra upp frågan på dagordningen.

Efter talen ställde omkring tusen personer upp för avgång, indelad i fyra olika block. Planen var att tre av blocken skulle ockupera varsitt hus medan det fjärde blocket endast skulle demonstrera.

Klädda i vita overaller tog det röda blocket ledningen, ropade ”Vi tar ett hus i kväll, vi tar ett hus i kväll” eller ”Det är vi som är bostadskön”, och bar träplakat med budskap som ”Alla hus är allas hus”, ”Vi har redan betalat” och ”Vi tar hela jävla stan”. – Vi skulle kunna bränna ner hela staden, men vad hade det gett för konkret resultat? Vi kommer att vara väldigt konfrontativa utan att använda våld. Ickevåld är den mest effektiva metoden just nu, sade Robin som inte ville uppge sitt efternamn.

Demonstranterna stannade vid ett tomt hus på Bredgatan 4 där polisen väntade i entrén. Delar av demonstrationen pressade inåt med sina träplakat men blev tillbakapressade. Polisen slog med batonger på demonstranterna som sökte skydd bakom sina plakat. Uniformerad och civilklädd polis lyckades till slut frigöra entrén med hjälp av batonger och pepparsprej.

Samtidigt försökte aktivister från ett annat block ta sig in i huset från baksidan, men misslyckades och flera fick motta batongslag och några greps när de försökte klättra över och bända upp ett staket.

Vid ett tillfälle försökte delar av demonstrationen bryta sig igenom poliskedjan, varpå polisen red in i folkmassan och skingrade den med hjälp av ridpiskor, pepparsprej och teleskopbatonger. Parken fylldes med utslagna demonstranter som hjälptes åt att hälla vatten i ögonen på varandra för att mildra pepparsprejen. – Ingen ungdom har börjat slåss och polisen har varit onödigt våldsam i dag. Det är på tiden att politikerna tar de här ungdomarna på allvar, den här generationen kommer att få det sämre än på mycket länge, sade Nina Kuprijanko som följde demonstrationen där en av hennes döttrar deltog.

Minst två personer fick uppsöka sjukhus för skador.

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren nr 21/2009

Posted in: Inrikespolitik