Oppositionen tillbaka på gatorna i Iran

Posted on 18 september, 2009

0


ARBETAREN | Som utlovat vällde oppositionen ut på Irans gator i dag fredag på den årliga Jerusalemdagen. Trots den senaste tidens hårda repression, många poliser och civilklädda Basiji, den iranska regimens volontärsmilis, samlades tusentals iförda gröna symboler.

Enligt Arbetarens källa på plats i Teheran samlades flera tusen människor på fredagsmorgonen på Revolutionstorget för att marschera mot Teherans universitet i syfte att störa den stora fredagsbönen som hålls på universitet varje vecka. Säkerhetsstyrkor förhindrade dock demonstranter från att komma fram. I år hade också Hashemi Rafsanjani, som håller i fredagsbönerna på Teherans universitet blivit utbytt mot en konservativ mulla.

Jerusalemdagen, en dag regisserad av regimen, firas varje år sista fredagen i ramadan till stöd för palestinier (se analysen ”Irans ledning desperat” i spalten till höger). De senaste åren har grönt varit färgen som använts till stöd för palestinska Hamas, men detta år tog alltså oppositionen, som har grön som sin färg, tillfället i akt och demonstrerade även i andra städer som Tabriz och Esfahan.
– Gatan badade i grön färg och vi var många fler än de regimtrogna, säger Arbetarens källa och berättar vidare om hur polisen använde tårgas, pepparsprej och batonger för att skingra massan. Under flera timmar skanderade demonstranterna slagord såsom ”Ned med diktatorn” och ”Diktator, det här är vårt sista budskap! Den gröna, iranska nationen är redo att revoltera”.

Arbetarens källa såg också en av oppositionsledarna, Mehdi Karroubi ute bland demonstranterna och fler tidningar har rapporterat om att även reformistledaren Mir Hossein Mousavi också demonstrerat i dag. En reformistsajt i Iran rapporterade redan i morse om att förre presidenten och reformisten Mohammad Khatami hade blivit angripen när han demonstrerade i Teheran. Enligt nyhetsbyrån Reuters greps minst tio oppositionella under dagens demonstrationer.

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren nr 38/2009

Posted in: Iran, Mellanöstern