”Politikerna måste sluta blunda för trångboddheten”

Posted on 17 november, 2009

0


ARBETAREN | Rinkebybor och husockupanter samlades på tisdagen utanför Stockholms stadshus för att protestera mot den planerade rivningen av det gamla förvaltningshuset i Rinkeby. Samma dag lämnades också en överklagan in mot rivningsbeslutet. I huset, som varit ockuperat av Rinkebyhusets vänner sedan förra fredagen, har konserter, workshops, och stormöten avlöst varandra.

Huset är kallt och rökmoln bildas när man pratar. Carina, en av ockupanterna som inte vill uppge sitt efternamn, äter soppa när Arbetaren besöker huset. Hon är född och uppvuxen i grannstadsdelen Tensta och var en av de första som anslöt sig till ockupationen. – Innan vi ockuperade huset hade vi ett möte med människor som bor här i Rinkeby för att höra vad de ville göra med det. Det visade sig att de flesta tyckte att en ockupation var bra eftersom de vill ha en radikal förändring.

Huset är flera våningar högt. Golv, väggar och fasad ser rena och fräscha ut. Här satt fram tills för snart två år sedan förvaltningens mellan 300 och 500 tjänstemän. Sedan stadsdelarna Kista och Rinkeby slogs ihop och tjänstemännen flyttade till Kista har huset stått tomt. Mohamed Hagi Farah går förbi med sina två döttrar, visar huset och förklarar varför det är ockuperat. Han är ordförande för Järva föräldraallians och tycker att ockupationen är bra.
– Flytten av förvaltningen var odemokratisk, politikerna bad inte om en dialog, de bara flyttade hela förvaltningen till Kista. Då flyttade de också Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Swedbank, säger han.
– Genom flytten har vi förlorat 500 arbetsplatser i Rinkeby. Vilken stadsdel eller ort hör du talas om som förlorar så många arbetstillfällen utan en diskussion med medborgarna? De förlorade jobben påverkar annan affärsverksamhet som restauranger och affärer.

Redan i maj 2008, berättar Hagi Farah, lämnades ett medborgarförslag till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, bland annat med motiveringen att flytten av servicekontor och myndigheter ”kommer att minska servicen och tryggheten i området”. Vidare föreslog medborgarna att studentbostäder skulle byggas i det tomma huset, vilket också ockupanterna kräver – bland andra förslag såsom fritidsgård och föreningslokaler för alla invandrarföreningar i området som saknar lokaler eller har höga hyror.
– Vi har otroligt många vuxna studenter som bor hemma hos sina föräldrar. Vi är trångbodda här i Rinkeby! Huset borde göras till bland annat studentbostäder, säger Mohamed Hagi Farah.

Han visar ett tidningsurklipp från senaste numret av lokaltidningen ”Mitt i Tensta-Rinkeby”. Artikeln handlar om ett gästhem i Sigtuna där socialt utsatta barnfamiljer från Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista har blivit placerade. Bilden vid sidan av texten illustrerar i vilket skick huset är i:
– Det här huset är fallfärdigt och borde rivas i stället för förvaltningshuset. Det är skrämmande att se att 33 familjer med deras sammanlagt 65 hemlösa barn bor under sådana omständigheter. Även de hemlösa familjerna skulle kunna bo i huset här i Rinkeby, Hagi Farah.
– Politikerna måste sluta blunda för alla problem som vi har: hemlöshet, trångboddhet, inneboende studenter.

Ett annat problem som Hagi Farah ser med rivningsbeslutet är att det har fattats på tjänstemannanivå, där det sagts att en rivning som kommer att kosta fyra miljoner kronor är nödvändig och ska genomföras eftersom det är billigare än en upprustning av huset. I september gav stadsbyggnadsnämnden rivningslov på begäran av chefen för fastighetskontoret i Stockholms stad Torbjörn Johansson.
– Beslutet om rivningen har inte tagits på politikernivå. Varje månad har vi gått på stadsdelsnämndens möten, där det står att vi boende är välkomna, och ställt frågor. Men vi har inte fått några svar!, säger Hagi Farah.

Rinkebybon och studenten Fathia Giama kommer in på ett av stormötena som anordnas varje kväll i huset. Information om ockupationen har hon fått via vänner och flygblad som har delats ut i centrum.
– Huset representerar Rinkeby. Rinkeby är inte Rinkeby utan huset, därför är ockupationen ett bra initiativ. Nu behöver vi studentbostäder och ett hus som föreningslivet här kan utnyttja, sägerFathia Giama.

I måndags besökte polisen och områdeschefen på fastighetskontoret Gunnar Kempe huset. Han informerade ockupanterna om att vatten och el kommer att stängas av.
– Man kan inte riva ett hus med el i eftersom det är farligt för de som river huset, säger Gunnar Kempe till Arbetaren. Fastighetskontorets chef Torbjörn Johansson bekräftar att vatten och el kommer att stängas av med motiveringen att ockupanterna nyttjar dessa otillåtet.
– Det är olagligt. Dessutom har de gjort intrång i en byggnad och alltihop är polisanmält, inklusive människorna som är i byggnaden. Det gjorde jag i fredags.

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren nr 47/2009