Polisen tömde Rinkebyhuset

Posted on 20 november, 2009

0


ARBETAREN | Tidigt på fredagsmorgonen bröt sig polisen in i det gamla förvaltningshuset i Stockholmsförorten Rinkeby och grep 27 personer, som senare på dagen släpptes.

En vecka efter att Rinkebyhusets vänner påbörjade ockupationen av huset på Rinkeby allé tömde polisen huset på ockupanter och besökare. Även personer som anslöt sig till huset under evakueringen greps. Samtliga 27 gripna, som släpptes senare på fredagen, är misstänkta för olaga intrång och egenmäktigt förfarande.
– De flesta i huset låg och sov när polisen kom in. Vissa poliser uppträdde hotfullt och vi blev bortbussade från huset till Solna polisstation, eskorterade av flera polisbilar med sirenerna på, säger Martin som egentligen heter egentligen något annat. Han var en av dem som greps.

Martin berättar om en polis som flera gånger uttalade sig rasistiskt:
– En polis hade uppenbart diskriminerande beteende. Bland annat sade han ”Har somaliska föreningen gått vilse”, ”Fattar du inte svenska” och ”Jag vill också bygga ett nytt samhälle, fritt från den här migrationspolitiken”.
Arbetaren fick under fredagskvällen vara med på ett stormöte i Rinkeby Folkets hus med omkring hundra deltagare. Rinkebybor tillsammans med Rinkebyhusets vänner diskuterade hur de nu ska gå vidare. Trots att många kände sig besvikna över att huset inte längre är öppet för Rinkebyborna, framhöll andra ett av målen som har uppnåtts: att husets framtid nu kommer att beslutas på politikernivå i stället för på tjänstemannanivå. (se artikeln intill).

På stormötet rapporterades att fastighetskontorets chef Torbjörn Johansson, som varit den tjänsteman som begärt rivningslov, besökt huset efter polisens evakuering med besked om att fastighetskontoret inte kommer att riva huset i nuläget, utan ska genomföra en sanering. Under fredagen har Arbetaren försökt få en kommentar av Torbjörn Johansson, utan framgång.

Mohamed Hagi Farah från Järva föräldraallians, som Arbetaren tidigare har intervjuat, tackade ockupanterna på mötet.
– Vi har länge kämpat för att förbättra situationen i Rinkeby, och ni är som små blommor hos oss och jag önskar att detta växer. Polisen väntar bara på att det ska bli bråk här, men jag tycker att vi måste fortsätta vår kamp på ett fredligt sätt nu.
– Problemen är inte bara förvaltningshuset, vi har under de senaste tre året förlorat så mycket här i Rinkeby. sade Mohamed Hagi Farah.
– Att polisen och politikerna reagerar så snabbt säger något om att politikerna blivit rädda för den organisationskraft som finns här i Rinkeby, säger Martin.

På lördagen kommer en manifestation att anordnas på Rinkeby torg klockan 14 samt ännu en manifestation på torsdag i samband med stadsdelsnämndens möte.

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren nr 47/2009

 

Posted in: Inrikespolitik