Allianser ska stoppa Sverigedemokraterna

Posted on 6 december, 2006

0


ARBETAREN | Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt i både riksags- och kommunval. Partiet fick mandat i 144 av Sveriges 280 kommuner. Men så mycket inflytande i politiken får de inte, visar Arbetarens sammanställning.

För första gången fick Sverigedemokraterna mandat i tre landsting: Blekinge, Skåne och Örebro. När alla röster var färdigräknade i början av november visade det sig att Sd skulle spela en vågmästarroll mellan vänster- och högerblocken i 45 kommuner. Men i flera kommuner, bland annat i Ronneby, Härjedalen och Åstorp, har partierna valt att samarbeta över blockgränserna för att Sd inte ska ingå i ett majoritetsstyre. Efter samtal och blocköverskridande diskussioner är det nu klart att Sd spelar vågmästarroll i tolv kommuner.

I Trelleborgs kommun föreslog Sd en Sverigedemokrat som oppositionsråd, efter att den nu avhoppade socialdemokratiska politikern Kjell Nilsson inlett samtal om samarbete med Sverigedemokraten Per Karlberg. Men efter förra veckans möte står det klart att Sd inte längre spelar en vågmästarroll i kommunen, uppger Sydsvenskan. På mötet utsågs ett moderat kommunalråd samt ett socialdemokratiskt oppositionsråd. Inte heller i nämnderna har Sd något inflytande då kommunen bestämt att ordföranden ska ha utslagsrösten.
I Eslövs kommun har vänsterblocket minoritetsstyre med 23 mandat. Alliansen har 20 och Sd 6 mandat, som även under förra perioden satt i kommunen. Kommunalstyrelsen ordförande Cecilia Lind, s, menar att inget annat parti vill samarbeta med Sd.
– Alliansen insåg att de inte kunde ta över eftersom de då skulle behöva luta sig mot Sverigedemokraterna. Alla partier har varit väldigt tydliga med att man inte vill ha med Sd att göra. De är öppet främlingsfientliga. Under den här mandatperioden måste vi kompromissa mer, prata mer med varandra och samarbeta mer över blockgränserna, säger Cecilia Lind.

I Landskrona kommun har man dock valt att låta Sd ha en fortsatt vågmästarroll. Folkpartisten Torkild Strandberg väntas bli kommunstyrelsens nästa ordförande i december och tillsammans med moderaterna och miljöpartiet ta över efter socialdemokraterna och vänsterpartiet. Det blir minoritetsstyre i Landskrona och Sd, som har fyra mandat i kommunen, beräknas ha utslagsrösten i många frågor.
– Sverigedemokraterna har av väljarna i Landskrona givits just en vågmästarroll. Vi vred och vände länge på det här för att se om vi skulle söka oss över blockgränserna, jag tror att socialdemokraterna har haft samma process, för att hitta en konstellation som gör att beroendet av Sd skulle minska eller helt försvinna. Men då skulle vår politik bli värderingsmässigt svag, säger Torkild Strandberg.
Det borgerliga blocket har nu ett mandat mer än vänsterblocket, men Torkild Strandberg ser gärna samarbete över blockgränserna i stora frågor, som budgeten.

Är du inte orolig över att Landskrona är mer främlingsfientligt än tidigare?
– Min bedömning är att rösterna på Sd var proteströster, mycket tydligt ett krav på en kursändring i politiken i väsentliga frågor. Jag har svårt att förlika mig med tanken på att en femtedel av mina medkommunsinvånare skulle vara några ideologiskt övertygade rasister.
I och med att Sd har mandat i allt fler kommuner kan de nu också påverka den juridiska processen i tingsrätter då varje parti i kommunen får en kvot nämnde-mannaposter som de själva bestämmer över.

För första gången får också Sverigedemokraterna statligt partistöd då Partibidragsnämnden i förra veckan beslutade att ge 333 300 kronor till partiet för perioden oktober 2006 till oktober 2007. Har ett parti fått över 2,5 procent av rösterna i ett riksdagsval får det statligt bidrag. Antalet röster på Sd ökade från 1,44 procent i förra riksdagsvalet till 2,93 procent i årets. De kommer också att få kommunbidrag i de kommuner de har mandat i.

Shora Esmailian

Publicerd i Arbetaren nr 49/2006

Posted in: Inrikespolitik