Sprängkraft i Iran

Sprängkraft i Iran – Arbetarkamp och krigshot
Utkom 2005 på Federativs förlag

Boken är en samling reportage och essäer om den politiska utvecklingen i Iran med fokus på arbetarrörelsen. Boken är skriven tillsammans med Andreas Malm och kom till efter vår resa till Iran hösten 2004 då vi producerade en specialbilaga för tidningen Arbetaren om arbetarrörelsen i Iran.

”Världsläget skakar. Nära epicentrum ligger Iran, en ättenation med 70 miljoner invånare som möter oss som ett mörker av slöjtvång, galna mullor och underjordiska atombomber. Men vad händer där inne? En arbetarrörelse vaknar till liv. Arbetsplatser. De utmanar prästdiktaturen inifrån. Samtidigt är Iran hårt ansatt av USA och Israel, bakom hotet döljer sig andra faktorer: oljans pris,dollarns välde och kontrollen över Mellanöstern. Följ med in i ett land som skakar av möjliga framtider. I reportage och analyser skildras de vanliga människornas Iran.”

För Sprängkraft i Iran belönades vi med 2005 års Vilhelm Mobergs-stipendiet. Motiveringen löd:
”Det iranska prästerskapets styre i Iran har alltjämt sedan revolutionen 1979 utövat våldsam repression mot arbetarklassens självständiga organisering i råd och fackföreningar. Inte desto mindre har – särskilt på senare år – viktiga steg tagits mot återskapandet av en självständig, socialistisk fackföreningsrörelse med potential att störta diktaturen. Trots omvärldens stora intresse för de oppositionella krafterna i Iran har i stort sett allt medialt fokus lagts på medelklassens demokratirörelser. 2004 gjorde Shora Esmailian och Andreas Malm en reportageresa till Iran, vilket resulterade i en bilaga i tidningen och så småningom, i kombination med ytterligare studier i Irans historia och samtid, i en svensk bok (Sprängkraft i Iran) samt en engelsk bok (Iran on the Brink).

I deras skrifter om Iran friläggs på ett helt unikt sätt den okända historien om landets underjordiska arbetarrörelses kamp, såväl mot hänsynslösa arbetsgivare som för demokratiska rättigheter. Denna bedrift borde, om rättvisa funnes, leda till att omvärldens syn på den iranska oppositionen revideras kraftigt. Om inte annat gör det Esmailian och Malm till värdiga mottagare av 2005 års Vilhelms Moberg-stipendium.”

Recensioner

Aftonbladet, Stockholms Fria, Flamma, Internationalen.

 

One Response “Sprängkraft i Iran” →
1 Trackback For This Post
  1. Daniel Suhonen goes right « Shora al Youm

    […] skriver Suhonen. Han har uppenbarligen inte läst min och Andreas böcker om Iran (bilagan, den svenska och den engelska) och den arbetar-, kvinno- och demokratikamp som det iranska folket driver (om jag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: