Sparkad Seko-ordförande tar strid i Arbetsdomstolen

Posted on 20 februari, 2007

0


ARBETAREN | I dag startar rättegången i Arbetsdomstolen mot Veolia (före detta Connex) som i september 2005 sparkade tunneltågföraren och klubbordföranden Per Johansson. – Om vi inte vinner är det inte bara ett nederlag för Per och klubben, utan för hela fackföreningsrörelsen i Sverige, säger Seko klubb 119:s vice ordförande Jannis Konstantis.

I september 2005 avskedade Connex den stridbare ordföranden för Seko klubb 119 Per Johansson med omedelbar verkan efter att han kritiserat brister i säkerheten i tunnelbanan. Connex kallade kritiken för illojalitet vilket sades vara grunden för avskedandet.

En vildstrejk, protester, demonstrationer och senare även en varslad strejk följde på avskedandet som fick stor uppmärksamhet. Men efter att Seko beslutade sig för att stämma Connex i Arbetsdomstolen har det varit tyst och Connex har hunnit byta namn till Veolia.

Nu tas striden upp igen. LO-TCO Rättsskydd som för Per Johanssons talan yrkar att uppsägningen ogiltigförklaras, samt totalt 800 000 kronor skadestånd och utebliven lön. Utanför Arbetsdomstolen har flera tunnelbaneförare och spärrvakter samlats för att visa sitt stöd för Per Johansson, som numera är hedersordförande i Seko Klubb 119. På flygblad och plakat kan man läsa ”säkerhet och arbetsmiljö skall prioriteras före pengar” och ”återkalla avskedandet av Sekos ordförande”. Även en pikébuss full med poliser är på plats.
– Det var en svår period efter att de sparkade Per, men nu fortsätter vi som vanligt. Det positiva var att så många blev upprörda men det negativa var att en del började känna sig rädda för vad Veolia skulle göra om man var för högljudd, säger Jannis Konstantis.
Han menar att Veolia sparkade Per Johansson för att det ställdes krav på företaget om säkerhet och arbetsmiljö och att klubben avslöjade svart arbetskraft. Han säger att Seko centralt har backat upp klubben lokalt genom att till exempel starta en reklamkampanj.
– De var tvungna att ställa sig bakom oss efter påtryckningar. Men de har inte gjort något konkret. Till exempel var de emot den politiska strejken den 15 november som vår klubb ville genomföra. Han är orolig för hur rättegången, som beräknas hålla på i tre dagar, ska gå:
– Om vi inte vinner är det inte bara ett nederlag för Per och klubben, utan för hela fackföreningsrörelsen i Sverige. Vad kommer att hända med facken om vi förlorar? Det kommer att bli svårare att strida för sina rättigheter, säger Jannis Konstantis.

Precis innan Per Johansson går in i rättssalen överlämnar hans kollegor närmare 300 namnunderskrifter och kramar om honom. – Det är en stödinsamling från kollegorna i tunnelbanan. Han ska känna att han har vårt stöd och att vi inte har glömt honom. När det blir jobbigt därinne kan han titta ner på namnen. Vi har också stöd från allmänheten, säger spärrvakten Yohanna Munoz från Seko klubb 120 som organiserar spärrvakter och lokalvårdare i tunnelbanan.

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren nr 8/2007

Posted in: Arbetsmarknad