Polis slog ned ockupationsfestival

Posted on 16 maj, 2009

0


ARBETAREN | Inga nya hus ockuperade i Lund i dag, trots planerna på att ta hela tre hus under Ockupationsfestivalen. Polisen slog snabbt ned varje försök och förvandlade festen till en sjukstuga. Tre ockupanter lyckades dock en kort stund besätta det tomma Observatoriet.

Vid 14-tiden i dag samlades ett par hundra aktivister på stortorget i Lund för Ockupationsfestivalen 165. Festivalen var ett initiativ från de husockupanter som blev utslängda från det så kallade Smultronstället i slutet av förra året. Trots det ihärdiga duggregnet anslöt sig fler och fler till torget, där folkkök sattes upp och musik spelades från scenen. Talare framhöll att bostadssituationen är ohållbar i Sverige i allmänhet och Lund i synnerhet och menade att husockupantrörelsen redan lyckats föra upp frågan på dagordningen. Två ljudbilar fanns på varsitt hörn av torget medan polisen slöt upp runtom och polishelikopter flög över.
Vid halv femtiden började omkring 1000 personer, uppdelade i fyra block, att ställa upp för avgång. Längst fram gick det röda blockat, följt av det gröna, det vita och det blåa. Varje block skulle ockupera varsitt hus, var planen, medan det blåa blocket var för dem som ville ta det lugnt.

Klädda i vita overaller tog det röda blocket ledningen, ropade ”Vi tar ett hus ikväll, vi tar ett hus ikväll” eller ”Det är vi som är bostadskön” och bar trädplakat med budskap som ”Alla hus är allas hus”, ”Vi har redan betalat” och ”Vi tar hela jävla stan”.
– Vi förväntar oss att polisen ska stoppa oss, de har sagt att de ska göra det. Ickevåld gäller under demonstrationen i dag, men tyvärr inte för polisen, sade Robin som inte ville uppge sitt efternamn. Han var tillrest till Lund och gick med i det röda blocket i en vit overall.
– Vi skulle kunna bränna ner hela staden, men vad hade det gett för konkret resultat? Vi kommer att vara väldigt konfrontativa utan att använda våld. Ickevåld är den mest effektiva metoden just nu, sade han. I det gröna tåget gick Sara, som inte heller ville uppge sitt efternamn. Hon tar studenten snart och var med i demonstrationen för att stötta ockupanterna.
– Jag kommer att ha svårt att hitta en bostad när jag ska flytta hemifrån. Jag har inte råd att köpa en bostadsrätt och nu finns det ju heller inga jobb om jag skulle vilja det. Vi kommer att göra motstånd i dag, sade Sara.

Vid sidan av tåget stod Lundabon Nina Kuprijanko med sin man och en av sina döttrar. Den andra dottern, 19 år, deltog i demonstrationen. – Det är på tiden att politikerna tar de här ungdomarna på allvar, den här generationen kommer att få det sämre än på mycket länge. Bostadsbristen har varit ett problem som politikerna alldeles för länge blundat för. Jag hoppas på en fredlig demonstration i dag så att de kan komma ut och synas, sade Nina Kuprijanko.

Efter en stunds tågande förbi bland annat domkyrkan i Lund stannade demonstranterna vid ett tomt hus på Bredgatan 4. Polisen väntade i entrén och hindrade demonstranterna från att komma in. Det röda blocket, med de vita overallerna först, pressade inåt med sina trädplakat men blev flera gången tillbakapressade ut i gatan av polis. Arbetaren såg hur polis inledde dagens våldsamheter genom att låta batongerna vina över huvudena på demonstranterna, som passivt sökte skydd bakom sina plakat. Fyra piketer körde fram till platsen, och tillsammans lyckades till slut uniformerad och civilklädd polis frigöra entrén med hjälp av batonger och pepparsprej. Samtidigt försökte aktivister från det gröna blocket ta huset från baksidan, men misslyckades. Flera demonstranter fick motta batongslag och några greps när de försökte klättra över och bända upp ett staket.

Under en halvtimme stod demonstrationen still, omringad från flera håll, innan ett nytt utbrytningsförsök gjordes vid Linnéparken framför stadsbiblioteket. Då red polisen in i det vita blocket, som stod för utbrytningsförsöket, och skingrade demonstranterna med hjälp av ridpiskor, pepparsprej och teleskopbatonger. Parken fylldes med utslagna demonstranter som hjälptes åt att hälla vatten i ögonen på varandra för att mildra pepparsprejen. En demonstrant blödde från smalbenet, kunde Arbetaren bevittna.
– Demonstranterna har försökt ta sig in, men polisen har stoppat dem. I stället för att slå på demonstranterna borde polisen prova diplomati – något de ska ha utbildning för, sade Nina Kuprijanko när Arbetaren träffade henne igen i Linnéparken.
– Ingen ungdom har börjat slåss och polisen har varit onödigt våldsam i dag. De har ridit rakt in i demonstrationen och använt massor av pepparsprej, sade hon.

Anders Olsson var en av ockupanterna som deltog i demonstrationen. Han berättar för Arbetaren att flera personer tog sig in i det tomma Observatoriet i Stadsparken en kort stund innan polisen grep dem. – Fastän vi inte lyckades ta några hus har vi gjort ett bra försök och hållit oss till vår plan. Det har varit ett massivt övervåld från polisen och många har blivit skadade – det är helt otroligt att polisen har använt så mycket våld i dag. Men vi är glada att så många kom från Stockholm, Göteborg, Malmö, Tyskland och Holland och att folk i demonstrationen har uppträtt väldigt bra, sade Anders Olsson.

Vid halvsjutiden deklarerade en av ljudbilarna att demonstrationen skulle gå till Smålands Nation. Därifrån gick en mindre demonstration till polishuset, för att ”visa solidaritet med våra gripna kamrater” som demonstrationsledningen uttryckte det. Två personer har uppsökt sjukhus, trettio personer har bussats iväg av polisen, elva har gripits och 15 omhändertagit av polis.

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren nr 21/2009

Posted in: Inrikespolitik