Iranska protester trotsade milisen

Posted on 11 november, 2009

0


ARBETAREN | I förra veckan utnyttjade oppositionen i Iran, som sedan presidentvalet i juni har protesterat mot landets högsta ledning och anklagat den för valfusk, återigen en av regimens egna minnesdagar för att visa missnöje. Regimens svar: hårdare repression i större omfattning än tidigare.

På 30-årsdagen av ockupationen av den amerikanska ambassaden i Iran, som varade i 444 dagar och ledde till frysta relationer länderna emellan, demonstrerade tiotusentals människor i Teheran. Det rapporterades om demonstrationer även i andra stora städer, så som Shiraz, Esfahan, Rasht, Mashhad och Tabriz. Regimen hade inför dagen stängt av stora delar av Teherans tunnelbana samt utstationerat kravallpolis i stadens centrala delar. Många nyhetsbyråer och tidningar, internationella såväl som oppositionella iranska medier, rapporterade om att repressionen mot demonstranter var den värsta sedan protesterna startade i juni år. Så även Arbetarens källa:
– Jag har aldrig sett uniformerad och civilklädd polis eller Basiji, regimens volontärsmilis, slå så mycket som de gjorde i onsdags. På grund av rädsla för repression vill källan inte uppge sitt namn men berättar vidare att han och hans fru åkte till centrala Teheran, närmare bestämt Hafte Tir-torget för att protestera.
– Många hade gröna armbindlar eller andra gröna plagg. Vi var så många och i alla åldersgrupper. Till och med äldre som hade tagit med sig sina barnbarn fanns i demonstrationen. Oppositionsledaren Mehdi Karroubi gick förbi oss.
– Jag och min fru kom ifrån varandra i mängden och hon blev rejält slagen.

Den reformistiska tidningen Rooz rapporterade att den andra oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi antagligen blev förhindrad av säkerhetstjänsten från att ansluta sig till protesterna. I en intervju i Rooz berättade Karroubis son att säkerhetstjänsten dagen innan hade varnat honom från att ansluta sig till några som helst manifestationer. Vidare berättade sonen att polis försökte förhindra den populära politikern och mullan från att komma fram till Hafte Tir-torget:
– Hundra meter ifrån Hafte Tir konfronterade kravallpolis och specialstyrkor min far och hindrade honom från att röra sig. Efter sammanstötningar mellan dem och folket började polisen skjuta tårgas mot Karroubi, varav en träffade en av hans livvakter i huvudet, sade Hossein Karroubi.

De statskontrollerade medierna rapporterade nästan uteslutande från regimens officiella, anti-amerikanska demonstration utanför den före detta amerikanska ambassaden, men under direktsändning hördes slagordet ”Död åt diktatorn”. Andra slagord som ljöd över Iran förra onsdagen var bland annat ”Varken öst eller väst – en folklig grön regering”, ”Frige alla politiska fångar”, ”Ya Hossein – Mir Hossein”, ”Karroubi, Karroubi – vi stödjer dig”, och ”Var inte rädda, var inte rädda – vi är tillsammans”. Enligt officiella siffror greps 109 personer, varav 60 fortfarande inte är släppta.
– Vi väntar nu på Ashura-processionerna som är i december. Då kommer vi att gå ut på gatorna igen, säger Arbetarens källa innan samtalet översköljs i brus och bryts.

Fakta / Utnyttjar regimens egna dagar
Som strategi har den folkliga, gröna rörelsen i Iran valt regimens egna minnes- och högtidsdagar för att visa sig på gatorna och protestera eftersom staten inte kan förhindra folksamlingar då. Senast demonstranterna samlades var i september, på den så kallade al-Qudsdagen, Jerusalemdagen – en dag regisserad av regimen till stöd för palestinierna.
Många av Irans minnesdagar kretsar kring händelser och personligheter inom shiaislam. Ashura högtidighålls till minne av imam Hossein, profeten Muhammeds dotterson. Han ska ha dödats i strid för 1300 år sedan i staden Karbala i Irak av kalifen Yazid. Ashura-processionerna går ut på att hedra Hosseins martyrskap. Det är också imam Hossein hjältestatus som demonstranter syftar på när de ropar slagordet ”Ya Hossein – Mir Hossein” till stöd för oppositionsledaren Mousavi.

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren nr 46/2009

 

Posted in: Iran, Mellanöstern