Upp och hoppa!

Posted on 18 oktober, 2013

1


Skärmbild socialdemokraterna.seSYDSVENSKAN KULTUR | Det är något som just nu haltar hos Stefan Löfven, ja, i hela socialdemokratin.

Senast i raden är den mobilapp som släpptes nyligen. Den riktar sig till arbetslösa ungdomar som med sju olika budskap, utropade av partiledaren själv, ska väckas på morgonen. Den värsta är nummer fyra: i en megafon ropar Löfven ”Lystring, dags att kliva upp! Kom ihåg, framtiden byggs inte av snoozare”.

Kampanjen, som mellan raderna lägger skulden för arbetslöshet på ungdomar som inte lyckas hitta ett arbete, har något riktigt unket över sig. ”Upp och hoppa era lata jävlar”, är vad jag hör.

Självfallet behöver välfärden skatteintäkter och ju fler i arbete desto mer pengar till den gemensamma kassan. Men har den nuvarande ledningen överhuvud taget tagit till sig att tillväxten inte kan fortsätta ohejdat om vi ska stoppa klimatförändringarna? Vad hände med arbetarrörelsens historiska krav på arbetstidsförkortning?

Och hur kommer det sig att Löfven vill piska upp arbetslösa ungdomar medan han lovar att behålla femte jobbskatteavdraget vid en valseger? Behåll skattesänkningar för de mest välbärgade, men hetsa ungdomarna till att bli stakhanovister.

Det socialdemokratiska budskapet har aldrig varit så dissonant.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 17 oktober 2013.