Inte riktigt hederligt

Posted on 4 oktober, 2009

0


ARBETAREN | Oscar Hedins senaste dokumentär som sändes i SVT2 i söndags heter Sämre än djur och handlar om Cherin och Mohammad – två unga, homosexuella personer med muslimska familjer som mer eller mindre fått lämna dem och det förtryck som följde med.

Det är hemska öden och starka berättelser – rakt in i kameran. Berättelser som måste berättas.

Förra onsdagen satt Hedin i SVT:s morgonsoffa och skulle svara på frågan vad dokumentärens titel inrymmer:
– På arabiska, det språk som den här pappan har växt upp med så finns det inte ett ord för homosexualitet, det är ett helt onämnbart tillstånd.
Så, hur väljer Hedin att visa oss denna verklighet? Jo, han berättar att det är muslimer som förtrycker, hotar att döda och slänger ut sina barn för deras val av partner. Han visar oss Cherins pappa som tycker att en människas heder sitter mellan hennes ben. Och punkt. Detta får stå för alla muslimer.

Att det finns unga araber och muslimer som är HBT-aktivister i gruppen Arabiskt Initiativ, som kämpar mot både rasism och homofobi – både i det svenska och det muslimskt/arabiska samhället bryr sig Hedin inte om – trots att gruppen har sökt kontakt med honom.

Vad Hedin presenterar uttrycks bäst med Arabiskt Initiativs egna ord: ”Detta förstärker den destruktiva tudelningen där ’invandrarna’, araber och muslimer, framställs som de förtyckande ’onda’ och ’svenskarna’ som de ’goda’ och toleranta”.

Och bara för att ge Oscar Hedin några exempel på arabiska ord för homosexualitet: Mithliya eller lowat. Eller när ”tillståndet” beskrivs i Koranen: Shabieh bl-jens.

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren oktober 2009

 

Posted in: Kultur, Recension