Cliffhanger mot regimen

Posted on 28 oktober, 2009

0


ARBETAREN ZENIT | Den egyptiske tandläkaren och författaren Alaa al-Aswanys debut Yacoubians hus (Bonniers förlag 2008) är en av Mellanösterns mest lästa böcker under detta århundrade. Och det med goda skäl, så skickligt som al-Aswany genomborrar det egyptiska/arabiska samhällets problem och ljuspunkter.

På knappt 300 sidor ger författaren inblickar i fattigdom, klasskillnader, urbanisering, prostitution, tabun mot homosexualitet, hedersproblematik, islamisering, Israels roll i Mellanöstern, kolonialism, den egyptiska diktaturen, demokratirörelsen, korruption och inte minst sex i alla dess former. Al-Aswanys cliffhangers, där varje avsnitt handlar om olika karaktärer, gör det omöjligt att lägga ifrån sig boken.

Så är fallet även med hans nyutkomna roman på svenska, Chicago. Även om den mycket väl kan läsas fristående känns Chicago lika självklar som uppföljare som att alla muslimer inte är blodtörstiga terrorister. Här får vi följa människor med rötter i Egypten som under kortare eller längre perioder bor i den amerikanska staden.

Men innan al-Aswany introducerar oss för ett lika fascinerande galleri av karaktärer – som den här gången också innefattar en svart kvinna utan jobb, en amerikansk hemmafru och en knarkande vit konstnär – får vi en inledande historisk återblick i den sargade stadens historia. Med Chicago har al-Aswany nått ännu längre än i Yacoubians hus. Språket är vackrare, flyter på bättre och formuleringar som ”det som sprider sig i Egypten i dag är inte verklig religiositet utan kollektiv depression med religiösa symptom” får en att inte bara en, utan flera gånger stanna upp och fundera och njuta länge.

Förutom en underbar litterär upplevelse är boken rakt igenom politisk. Al-Aswany avhandlar nu rasism i väst, imperialism, islamofobi, längtan till hemlandet, religiositet som sätter käppar i hjulen för mänsklig lust, förtrycket av kopter, den tortyr och repression som den egyptiska staten i åratal utövat på egyptier såväl i som utanför landet och inte minst motståndet mot regimen. Hittills har Alaa al-Aswany inte tystats av Mubaraks reaktionära och fossila diktatur.

Jag längtar redan till nästa bok.

Chicago
Alaa al-Aswany
Bonniers förlag

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren Zenit nr 44/2009

Posted in: Kultur, Recension