Tillbaka till Tahrirtorget

Posted on 30 april, 2011

0


SYDSVENSKAN KULTUR | Fackligt aktiva har träffats på den nybildade och fria landsorganisationen Egyptian Federation of Independent Trade Union, EFITU, för att planera första maj.

Den A4-stora mobiliseringsaffischen som skickas runt bordet är illustrerad med en knuten näve som håller i en skiftnyckel. Den kallar till demonstration den första maj på Tahrirtorget.

Samtalen kretsar, precis som inför första maj i många fackföreningslokaler i Sverige, kring att få ut budskapet på arbetsplatserna och fabrikerna, bilda en mediegrupp som tar kontakt med journalister, vem som kan fixa en stor projektor och vilka som tar med sig megafoner. Men också om den egna säkerhetsstyrkan, hur den ska skydda demonstrationen och hur den ska få människor att känna sig välkomna och trygga.

Endast fem dagar efter att revolutionen startade i Egypten bildades EFITU den 30 mars. Sedan dess har fackföreningar dykt upp en efter en på landets arbetsplatser. På årets första maj hoppas facket kunna samla arbetare från hela landet på Tahrir. Det var trots allt inte förrän arbetarna anslöt sig till revolutionen och generalstrejken utbröt den 9 februari som den gamla regimen föll.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 28 april 2011.