”Förnekelse i presidentvalets slutfas”

Posted on 31 oktober, 2012

0


DAGENS ARENA | Trots att människor i dag – inte i framtiden – dör som ett direkt resultat av den globala uppvärmningen har ingen av de amerikanska presidentkandidaterna över huvud taget berört frågan i sina kampanjer.

New Yorks tunnelbana är stängd, poliser patrullerar gatorna och börsen på Wall Street har stängts. Allt detta får vi noga veta via de stora nyhetskanalerna. Både Romney och Obama hade under tisdagen suspenderat sitt kampanjande och en debatt flyttades. Dagens Nyheter hade minut för minut-uppdateringar när Sandy drog in över New York. Men att fattiga länder som Haiti och Kuba drabbades några dagar tidigare var inget som intresserade DN-redaktionen.

Ändå talar siffrorna sitt tydliga språk. Medan stormen krävt ett 40-tal liv i USA och Kanada med sina enorma befolkningar dödades några dagar tidigare nästan 70 personer på de små öarna i Karibien.

Varför löper du långt högre risk att dö i extrema väderhändelser om du är haitier än om du är amerikan? Svaret stavas sårbarhet.

Föreställ dig en soldat som är sårad på ett slagfält – haitiern – och en fullt stridsduglig soldat bredvid – amerikanen. När bomberna faller (orkanen drar förbi) kommer den sårade soldaten på fältet (haitiern) med all sannolikhet att träffas, medan den fortfarande stridsduglige soldaten (amerikanen) kan söka skydd och klara sig.

Vår planet har blivit ett slagfält och invånarna är uppdelade mellan sårbara och mindre sårbara människor. Relationen i media är, paradoxalt nog, den omvända: ju mer sårbar en människa är för nedslagen från en varmare himmel, desto mindre uppmärksamhet får hon.

Men nedsläckningen av Manhattans skyline, däremot, är värd krigsrubriker.
Till samma mynt hör den sjukliga passiviteten. Trots att människor i dag – inte i framtiden – dör, tvingas ner i djupare fattigdom och drivs på flykt som ett direkt resultat av den globala uppvärmningen har ingen av de amerikanska presidentkandidaterna över huvud taget berört frågan i sina kampanjer.

Medan extrema väderhändelser avlöser varandra på löpande band, torkan breder ut sig som mattor över de afrikanska, asiatiska och amerikanska kontinenterna och havet stiger allt mer vid kusterna – inte minst vid USA:s östkust – fortsätter de mäktigaste ledarna att sticka huvudet i sanden.

Så länge de gör det lär även USA drabbas av fler Sandys och fler torkkatastrofer som den i somras. Märkligt nog reagerar varken Obama eller Romney på effekterna av klimatförändringar ens när Wall Street tvingas släcka ned. Men business-as-usual kräver fortsatt förträngning av verkligheten – och fortsatt likgiltighet inför offren i syd.

Sårbarheten har också två ansikten: den innan katastrofen och den efter. Medan New York nu står inför städning av tunnelbanor hotar koleraepidemi och matbrist på Haiti. Efterchockerna slår lika olika som stormen. Vilka av dem kommer vi att få höra talas om?

Shora Esmailian
kommer den 5 november ut med boken ”Ur askan – om människor på flykt i en varmare värld”.

Publicerad i Dagens Arena 31 oktober 2012.

Posted in: Analys, Klimat, Utrikes