Ett hopp i en annars mörk värld

Posted on 27 november, 2012

0


DAGENS ARENA | Samtidigt som revolutionärerna håller fanan fortsatt högt i en ny protestvåg i Egypten samlas ungdomar från hela arabvärlden i Doha, Qatar, i dagarna.

I det nybildade nätverket Arab Youth Climate Movement, AYCM, har klimatmedvetna ungdomar från 15 arabländer samlats för att sätta press på regionens politiker att agera under FN:s klimattoppmöte Cop 18 som startade på måndagen.

Luften må ha gått ur de flesta vad gäller klimatförhandlingar, efter att allt pös ut i Köpenhamn 2009. Desperationen och hopplösheten avtar inte direkt efter att sommarens FN-möte i Rio slutade i ett totalt fiasko. Eller av att världen nu står utan ens ett Kyotoavtal; utsläppen skenar, planeten går rakt mot en fyrgradig uppvärmning.

Men är det något vi har lärt oss sedan år 2011 är det att de unga arabiska massorna, från Tunisien till Syrien, kan inge politiskt hopp i en annars mörk värld.

”Det är tid att leda”, lyder den första banderoll AYCM vecklade ut i Doha. Flera månaders opinionsbildningsarbete från palestinska flyktingläger på Västbanken till Kairos gator ligger bakom initiativet som vill lösa klimatkrisen.

Med tanke på att just länder i Mellanöstern är mycket sårbara för torka och havsnivåhöjning – samtidigt som deras ekonomier lever på export av olja och naturgas – är det på tiden att den unga generationen av den arabiska befolkningen höjer rösten.

Om det fortsätter som nu riskerar den att inte kunna leva de värdiga liv de slagits för sedan Muhammed Bouazizi satte eld på sig själv för snart två år sedan.

Shora Esmailian
frilansjournalist och författare till boken ”Ur askan – om människor på flykt i en varmare värld”.

Publicerad på Dagens Arena 26 november 2012.