Osaklig kritik mot böneutrop liknar islamofobi

Posted on 16 juni, 2013

0


Skärmavbild 2013-06-16 kl. 14.51.42SVT DEBATT | I två texter här på SVT Debatt har böneutrop kritiserats i hårda ordalag. Karim Shamohammadi och Afsaneh Vahdat påstår sig försvara sekularism – men hänfaller båda till typisk demonisering av islam. Om de verkligen vill kämpa mot förtryck borde de öppna ögonen även för islamofobi – och arbeta mot den, skriver Shora Esmailian, författare och journalist, en slutreplik.

Karim Shamohammadi skjuter sig själv i foten i sitt svar till min debattartikel om Irans arbetarkommunisktiska partis protest mot böneutropet i Fittja. Han påstår sig försvara sekularism, men hans text ramlar snart ner i den typiska demoniseringen av islam som en enhetlig religion, snömos om stängda zoner som islamister ska ha upprättat i Storbritannien– en källa hade varit på sin plats för att underbygga denna islamofobiska myt – införande av sharialagar, islamiska extremister, terrordåd, jadajada. Var, undrar man, finns kopplingen till Fittja här?

Det är så man häpnar av Shamohammadis blinda fläck för rasism och islamofobi i dagens Sverige. Jag menade i min första text att arbetarkommunisterna agerar som så kallade ”nyttiga idioter” när de demonstrerar mot böneutrop i detta samhällsklimat – alltså: de går extremhögerns ärenden, utan att nödvändigtvis ha det som avsikt.

Men efter att ha läst Shamohammadis svar undrar jag om hans argumentation inte är direkt färgad av en islamofobisk retorik. För hur annars får man kritik mot böneutrop en gång i veckan (eller fem varje dag för den delen) att handla om införandet av sharialagar, speciella regler för Sveriges muslimer och segregation?

I den islamofobiska diskursen, grundad på Eurabienteorin, påstås det att muslimer är här för att ta över. Ger vi dem lillfingret tar de hela handen. Ger vi dem rätten till ett böneutrop kommer de kräva att få gifta sig med fyra kvinnor. Exakt så är logiken hos Shamohammadi, i hans text och i de tal han håller en gång i veckan utanför Fittja moské, där han också leder talkören ”Stoppa politisk islam, annars stoppar den dig”.

Än en gång: vad har svenska muslimers rätt till sin religionsutövning med politisk islam att göra? Denna trångsynthet bottnar i fixeringen vid islam som religion och den konkreta – högst specifika –erfarenheten av det som hände i Iran efter revolutionen 1979.

Shamohammadis kamrat och ordförande för organisationen Ex-muslimer, Afsaneh Vahdat, går än längre i retoriken. Hennes påstående att böneutrop skulle vara en politisk handling och inte en religiös är förryckt.

Böneutrop har sedan islams uppkomst varit en del av muslimers religionsutövning, på samma sätt som kyrkklockor varit en självklar del av kristnas. Böneutrop har hörts i alla muslimska länder i alla tider, oavsett om de varit demokratier eller diktaturer, monarkier eller republiker, shia eller sunni, styrda av vänster eller högerregeringar, vare sig de troende lutat åt salafismen eller sufismen. Khomeini hittade inte på böneutrop, och inte heller Osama bin Laden.

Böneutrop har samma koppling till politisk islam som nattvarden har till Lords Resistance Army eller buddhistisk meditation till den etniska rensningen i Burma. Detta är allmängods, förstås. Antingen är Vahdat gravt okunnig om religion, historia och politik – eller så ljuger hon för SVT Debatts läsare.

Karim Shamohammadi har mage att å sin och sina kamraters vägnar kräva en ursäkt av mig. Det är dock intressant att han inte använder något av sitt utrymme för att bemöta kritiken om att de som demonstrerar mot böneutrop välkomnar vem som helst i sina led, sverigedemokrater såväl som nazister.

En ursäkt från mig kommer arbetarkommunisterna, Exmuslimerna och deras andra frontorganisationer inte att få. Snarare bör Shamohammadi förklara varför han lånat sin röst åt rasistiska och högerextrema tidningar och sajter. Vahdat påstår att jag skulle hittat på att arbetarkommunisterna hamnar på samma sida som tvättäkta nazister, men det är bara att klicka sig fram på högerextrema sajter för att följa länkarna mellan dem.

Afsaneh Vahdat är upprörd över att jag inte talar om islamister. Men för mig är det i denna fråga – muslimers rätt att öppet få uttrycka och utöva sin religion – ointressant att tala om islamistiska förbrytelser runt om i världen. På samma sätt är kyrkans antiabortpolitik eller blodiga historia inte av intresse när man försvarar kopters rätt att få ha sina kyrkor i fred i Egypten.

Samtidigt som Vahdat beskyller mig för att inte kunna skilja på muslimer och islamister ramlar hon själv rakt ner i den fällan med påståendet att endast imamer driver på frågan om böneutrop (och inte ”vanliga svenska muslimer”). Men har man distanserat sig så till den grad från troende muslimer som Ex-muslimer gjort kan man sedan inte räkna med att på ett trovärdigt sätt företräda dem.

De muslimer på väg in till bön som tvingats att lyssna på arbetarkommunisternas dynga varje fredag är just svenska muslimer som uttryckt glädje över böneutrop och rätten att få utöva sin religion. Och det är de som upprörts över att häcklas på väg in till moskén.

Avslutningsvis avslöjar även Vahdat sin blinda fläck vad gäller islamofobi och strukturell diskriminering. I Vahdats värld är det helt okej att skuldbelägga ett offer för det brott de utsätts för: ”Böneutrop och liknande ger näring åt tillväxten av islamofoi”. Det är som att påstå att kort kjol uppmuntrar våldtäkt, att hijab leder till islamofobi eller att synagogor eller kalotter gav näring åt antisemitism.

I slutet av sin text stoltserar Shamohammadi med att han kämpat för ”förtrycktas rättigheter”. Då är det dags för honom, Vahdat och deras kamrater att vakna till den verklighet vi lever i, här och nu. Det är hög tid att de inser att det sitter ett parti i riksdagen med hets mot muslimer som profilfråga, att detta parti aktivt arbetar mot moskébyggen och böneutrop, att det är svårare att få ett jobb om man heter Muhammed eller Fatima än om man är döpt till Sven eller Ulrika. Och att föreställningen om muslimernas närvaro som problematisk i sig är ett rasistiskt gift i samhällsdebatten.

Om arbetarkommunisterna verkligen kämpar mot förtryck borde de öppna ögonen även för islamofobi och arbeta mot den – inte ge den näring.

Shora Esmailian
författare och journalist

Publicerades på SVT Debatt 16 juni 2013.