Vi är många

Posted on 9 juli, 2013

0


Sarita SkagnesSYDSVENSKAN KULTUR | Hur orkar hon leva vidare? Det är första tanken som slår mig efter den indisk-norska författaren Sarita Skagnes sommarprat: hur orkar hon leva vidare efter att hennes pappa försökt döda henne för att hon föddes med slida istället för penis?

Eller efter att hon byts bort mot ett pojkbarn, levt som tjänsteflicka, blivit utsatt för sexuella övergrepp. Men vid närmare eftertanke: varför skulle hon inte orka leva vidare? Frågan borde istället vara hur Skagnes far kan göra det.

Förutom den enorma styrka Skagnes själv verkar besitta har några personer varit nödvändiga för hennes överlevnad, bland dem farmodern som räddade henne undan pappans mordförsök och lillasystern som uppmanade Skagnes att skriva en bok.

Det hade kunnat bli ett sommarprat om hur deprimerande situationen är för flickor i Indien. Eller hur moderna och upplysta vi är här i väst, medan de med mörk hud långt borta dödar sina flickebarn. Men Skagnes påminner både om att kvinnors heder även varit central i Skandinavien, och att situationen håller på att förbättras i Indien. Bäst manifesterar hon uppmaningen om att alla måste fortsätta kämpa för kvinnors rättigheter genom att spela Grupp 8:s gamla slagdänga ”Vi är många”. För det är vi ju: lite drygt hälften, närmare bestämt.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 9 juli 2013.

Posted in: Feminism, Kultur