Signaler som ger hopp

Posted on 6 juli, 2013

0


SYDSVENSKAN KULTUR | Han hade inte behövt göra det, Hassan Rouhani, Irans nyvalde och milt konservative president.

Han hade inte behövt tala om att universiteten inte ska vara könssegregerade, att regimen inte ska lägga sig i människors privatliv och att tillgången till internet ska underlättas. Han hade inte behövt kritisera statstelevisionen för att visa födelsen av en panda i Kina istället för iranska arbetares protest på grund av utebliven lön. Han är ju redan vald president: tiden för väljarfjäsk är över.

Men Rouhanis utspel tidigare i veckan var djärvt, speciellt med tanke på de indirekta hot, från högt uppsatta inom den islamiska republiken, om att ”konsekvenser” väntar den politiker som inte helhjärtat ställer sig bakom landet högsta religiösa ledare ayatolla Khamenei. Dessutom kom uttalandet bara två dagar efter USA:s senaste sanktionsrunda, som nu förhindrar andra länder att handla i guld med Iran.

Inga tvivel finns om att Rouhani kommer från islamiska republikens innersta krets. Och hej kan man inte ropa förrän han har infriat sina löften. Men många iraniers hopp, som väcktes i och med presidentvalet i juni, glöder fortfarande. Presidentens fortsatta reformsignaler, även efter att vallokalerna stängts, ger nytt bränsle.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 6 juli 2013.