En chock i posten

Posted on 23 januari, 2014

0


SYDSVENSKAN KULTUR | Målen helgar inte alltid medlen. För oss som har varit med om en asylprocess och som dessutom fått det förkrossande beskedet att vår ansökan om uppehållstillstånd avslås var Naures Sagers pr-trick osmakligt.

För att ”väcka liv i debatten” skickade Sager, producent och regissör till kortfilmen ”I am Reva” (som handlar om utvisningar och Reva-projektet), ut inbjudningar till premiären av kortfilmen på Göteborgs filmfestival i form av ett brev från Migrationsverket. Artister som Laleh och Nabila Abdul Fattah reagerade starkt och lade ut bilder på den personliga inbjudan som innehöll formuleringen ”Migrationsverket beslutar att avslå din ansökan om vidare uppehållstillstånd”.

Tanken med aktionen går förstås att begripa. Tänk en Reinfeldt, en Billström eller en Ask som får brev från Migrationsverket med utvisningsbesked och där det meddelas att de ”får en tidsfrist på åtta veckor för att frivilligt lämna landet”. Men den avsedda reaktionen kommer att utebli då de tre ministrarna, om de ens får se brevet, gissningsvis kommer att tolka det som ett enda stort missförstånd. En tanke som aldrig skulle slå den som genomgått en smärtsam asylprocess.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 23 januari 2014.