Religion i rörelse

Posted on 26 januari, 2014

0


Skärmavbild 2014-02-07 kl. 23.12.32SYDSVENSKAN KULTUR | Läkare i Gulfstaterna uppges vara upprörda. De kan inte riktigt acceptera att Irans högste andlige ledare, Ayatollah Khamenei, har utfärdat en fatwa som tillåter ägg- och spermadonationer.

Iran har sedan många år blivit vallfärdsorten i Mellanöstern för par som inte lyckas få barn, och siffran är hög: omkring 20 procent av befolkningen i regionen lider av infertilitet (jämfört med 8-12 procent globalt).
I artikeln ”The Islamic Republic of Baby-making” (Foreign Policy 17/1) slår skribenten Azadeh Moaveni hål på flera myter om det rigida, bakåtsträvande Mellanöstern och islam: de shiamuslimska mullorna i Iran har utvecklat raffinerade teologiska trick för att tillgodose vissa av befolkningens begär och behov. Bland statens eftergifter finns tillfälliga äktenskap, godkännande av stamcellsforskning och kloning, en mycket välutvecklad familjeplanering, erbjudanden om könsbyten.

Samtidigt som Iran bistår föräldralösa par har landets befolkningstillväxt pressats under reproduktionstalet och efter Thailand är den Islamiska republiken av Iran det land i världen som utför flest könsbytesoperationer. Men för sunnimuslimska fundamentalister är fatwan om ägg- och spermadonationer bara ännu ett tecken på det shiitiska kätteriet.

Så kan konflikten mellan sunni och shia gå under midjan: ska en kvinna verkligen få ta emot en främmande mans sperma, en man byta kön, ett par gifta sig för en dag? En sak är säkert: islam står inte still.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 26 januari 2014.