Dödligt långsam värme

Posted on 27 juli, 2014

0


solskenSYDSVENSKAN KULTUR | Det är ingen slump att SMHI har börjat varna för värmebölja just i år. Inte bara Sverige har slagit det ena temperaturrekordet efter det andra: över jorden som helhet var maj och juni de varmaste i sitt slag sedan mätningar startade år 1880.

Vi blir upplysta om hur varmt det egentligen är acceptabelt att ha inomhus, påminda om att gamla och barn måste dricka mycket, varnade för att vara ute mitt på dagen. ”Extrem värme” är inte längre ett begrepp som används för länder långt bort – nu tillämpar den statliga myndigheten SMHI termen för att beskriva väderförhållanden i Sverige.

De rön som kommer – de senaste säger att 2014 ser ut att bli det varmaste året hittills – borde varken chocka eller förvåna. Extrema temperaturer och väderhändelser är det nya normala. Vi håller på att få en försmak för hur framtiden kommer att te sig om business-as-usual fortsätter. Men det värsta är att det tycks fungera som med den berömda sagan om grodan som kokas levande: om den skulle landa rakt i bubblande hett vatten skulle den genast hoppa ut. Men när värmen sakta stiger, minut för minut, år för år, vänjer den sig successivt, märker inte faran – och kokas sakta till döds.

Svenskarna: en av världens många grodarter.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 27 juli 2014.