Sovande sabotage

Posted on 28 juli, 2014

0


sömnSYDSVENSKAN KULTUR | Morgontrött? Sitter du och gäspar över denna text? Fick du verkligen så många timmars sömn i natt som du önskar, som din kropp behöver?

Faktum är att en genomsnittlig nordamerikan numera sover 6,5 timmar per natt, nittio minuter mindre än för drygt 25 år sedan. Och 3,5 timmar mindre jämfört med början av 1900-talet. Då sov man snarare 10 timmar per dygn.

I förra veckan fylldes Twitter med bilder på sovande djur och människor under hashtagen #theendofsleep. Brittiska förlaget Verso Books utlyste en tävling där människor utmanades att sova. Och även om bilderna som twittrades ut var roliga, underhållande och gulliga – både människor och katter är för det mesta gulliga när de sover – byggde tävlingen på den djupt allvarliga kulturkritiken i boken ”24/7: Late Capitalism and the Ends of Sleep” som handlar om hur kapitalismen inte bara expanderat in i våra sovrum, utan också trängt in i och underminerat vår sömn. Vi jobbar för mycket och konsumerar allt mer. Och it-teknologin gör att vi förväntas vara uppkopplade dygnet runt.

Vem tänker på att några extra timmars sömn kan vara en akt av sabotage mot det kapitalistiska ekorrhjulet? Så sluta kalla det dekadent och gå och lägg dig igen efter frukost!

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 28 juli 2014.

Posted in: Analys, Kultur