Kompromissa mindre

Posted on 5 juli, 2015

0


800px-Faust_und_Mephisto,_Stich_von_Tony_JohannotSYDSVENSKAN KULTUR | Det är svårt för Gustav Fridolin när han ställs mot väggen. När han under Almedalsveckan tillfrågas om vilka regeringskompromisser som varit svårast, vägrar han att svara. När han pressas ytterligare skrattar han nervöst och hånar aktivister med plakat.

Fridolins resonemang verkar vara följande: när man bjuds in i finrummen är det dags att svälja slagorden. Då ska man sänka rösten och ge efter. Kompromiss tycks vara den enda heliga principen för Miljöpartiets regeringspolitik. Visst har man fått igenom satsningar på klimatsmarta bostäder och att nya naturreservat ska inrättas, men Förbifart Stockholm har börjat byggas, Bromma flygplats är inte ens i närheten av att stängas och statliga Vattenfall bränner av mer fossila bränslen än hela det svenska folket.

Vi har varken tid eller råd med att göra samhället ”lite bättre, lite grönare”, som Fridolin stoltserar med. Det måste bli mycket grönare, mycket snabbare. Fridolin och hans parti säljer likt Faust sin själ för att behålla makten. Vad de än vill ge sken av finns det andra möjliga strategier: i södra Europa (åter)uppfinns nu ett helt annat sätt att driva politik, full av realism – och med ryggrad. När får vi se ett grönt Syriza i Sverige?

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 2 juli 2015.