Blunda under jord

Posted on 4 augusti, 2015

0


ostermalmSYDSVENSKAN KULTUR | Det är något så oerhört befriande med att komma till underjorden på Östermalm. Det är en rätt lång sträcka – två hela rulltrappsresor tar det för att komma bort från boutiquerna, märkeskläderna och kommersen i Stockholms rikaste del av innerstaden.

Väl nere på perrongen på Östermalmstorgs tunnelbanestation möts man nämligen av Siri Derkerts konstverk som tog fyra år att färdigställa mellan 1961 och 1965.

Men i dag måndag är upplevelsen befläckad med Sverigedemokraternas senaste reklamkampanj. Ovanför rulltrappan hänger smala banderoller på rad, skrivna på engelska med budskapet att tiggeri är organiserat, att den svenska regeringen – ”goverment” [sic!] – inte gör något åt det, att SD växer i ”record speed”. Och man utlovar förändring, senast 2018.

Det är ingen slump att man sätter upp reklamen på Östermalm, på engelska. Att ställa grupper av människor mot varandra är SD expert på, men nu går man ännu längre och välkomnar en del från utlandet (välbärgade turister) samtidigt som man hetsar mot en annan (fattiga tiggare).

Två veckor ska reklamen sitta uppe. Att blunda genom hela rulltrappsresan är att rekommendera. På perrongen kan man åter öppna ögonen och insupa Derkerts ”Ristningar i betong” som inte bara är fantastiskt vacker, utan också, till skillnad från Sverigedemokraternas reklamkampanj, internationalistisk och fredsivrande.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 4 augusti 2015.