Souldrottningarna berättar något för oss

Posted on 8 augusti, 2015

0


SYDSVENSKAN KULTUR | Visserligen kom dokumentären om Aretha Franklin för några år sedan, men 2015 har varit de kvinnliga soul­ikonernas år. I alla fall när det gäller skildringar av deras liv och musikgärning.

”Jag har fallit ner och tagit mig upp igen”, säger Mavis Staples i dokumentären ”Mavis” som visar hennes ungdomsår såväl som den suveränt produktiva sångerska hon fortfarande är. På HBO finns spelfilmen ”Bessie” där Queen Latifah – som är slående lik bluessångerskan Bessie Smith – gestaltar henne. Och Netflix släppte nyligen den efterlängtade dokumentären om Nina Simone.

Vad dessa kvinnor framför allt har haft gemensamt är kampen mot rasismen i USA: från Smiths direkta konfrontationer med Ku Klux Klan till Staples och Simones deltagande i medborgarrättsrörelsen. Filmerna släpps i synnerligen rätt tid. Efter alla mord på svarta av vita poliser som inte blir dömda är det nog dags för en omdaning av det amerikanska samhället som Nina Simone sjunger i ”Revolution”: The only way we can stand in fact / is when they get their foot of our back.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 8 augusti 2015.

Posted in: Kultur, Rasism