Kohl ger ny kraft

Posted on 8 augusti, 2015

0


KohlSYDSVENSKAN KULTUR | Som en hackad skiva upprepar Sara Mohammad, grundare av organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, det hon har sagt i åratal: jag har flytt förtryck, jag kom till ett jämställt land, men nu håller islamister på att ta över Sverige.

Senaste utspelet handlar om att badhuset i Östersund har börjat sälja heltäckande baddräkt, så kallad burkini, och att flera kommunala badhus infört särskilda tider där endast kvinnor är välkomna (SVT Opinion­, 2/8).

Det börjar bli tröttsamt att personer som Sara Mohammad, som påstår sig vara feminister och kämpa för jämställdhet, ser ner på en grupp människor: muslimska kvinnor. Det är också tröttsamt hur de oreflekterat använder dessa kvinnors kroppar i sin kamp mot en religion.

Då, när tröttheten tar över, är det skönt att fly till den nya tidskriften Kohl: Journal for Body & Gender Research. Med säte i hjärtat av Mellanöstern, Beirut, vill aktivister och akademiker skapa en arena där sexualitet, genus, kroppar och feminism i Mellanöstern och Nord­afrika för en gångs skull diskuteras från deras perspektiv, utan rasistiska och orientalistiska förtecken. Och första numret imponerar. Där finns allt från en grundlig genomgång av sexuella trakasserier i Egypten till en text om staten Israels­ Pinkwashing och ett samtal om feminism, skam och att vara queer i en arabisk kontext.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 8 augusti 2015.

Posted in: Analys, Feminism, Rasism