Jorden på ett bräde

Posted on 10 augusti, 2015

0


Brädspel geoengineeringSYDSVENSKAN KULTUR | Genom lek och spel sägs barn bearbeta verkligheten. Antagligen gäller detsamma för vuxna. Kanske är det därför klassiska brädspel som Monopol, Risk och Svea Rike fortsätter att vara omåttligt populära bland unga som gamla.

Hittills har stora spel som tar sig an vår ödesfråga – den globala uppvärmningen – lyst med sin frånvaro. Men det vill ”Alfred”, som på crowdfundingsidan kickstarter.com samlar ihop pengar till sitt nyutvecklade spel ändra på. Skapelsen heter ”Geoengineering 101: Det för-apokalyptiska brädspelet”.

Du är en av världens mäktigaste ledare, uppdraget är att mildra klimatförändringarnas effekter på din region och fasa ut fossila bränslen ur världsekonomin. Bland verktygen som står till ditt förfogande finns djupgrönt motstånd eller ett gigantiskt ingrepp i planetens klimat- och vädersystem, så kallad Geoengineering. Planetär ingenjörskonst kallar vissa det på svenska, andra klimatintervention. Men det som framstår som den enklaste och mest spektakulära lösningen är antagligen också den som kommer göra dig till en förlorare. Precis som i verkliga livet. För ingen vet vad konsekvenserna blir när man börjar mixtra med systemet.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 10 augusti 2015.

Posted in: Klimat, Kultur