Häng med till Paris!

Posted on 27 november, 2015

0


DAGENS ETC | Det ska medges: det har varit väldigt nedstämt ett tag. Terrordåden i Paris lade en blöt och tung filt över alla politiska frågor, inte minst klimatet. Bevakningen av klimattoppmötet i Paris och allt runtomkring kändes plötsligt som en börda – vad skulle jag göra i Paris i två veckor?

Att de stora demonstrationerna och alla aktioner dessutom förbjöds av den franska regeringen var ett svidande nederlag. Luften gick liksom ur de över hundra organisationer och tusentals aktivister som i ett års tid har förberett sig på detta historiska toppmöte. Men till skillnad från Köpenhamnsmötet 2009 är inte rörelsen yrvaken den här gången; man har inga falska förhoppningar. Och kanske är det just detta faktum som har gjort att många arrangemang, trots allt, kommer att genomföras i Paris.

Min Mejlkorg fylls med tips om sidoarrangemang: missa inte sydländer som
ger sin syn på förhandlingarna inne på stora mötet, här är en hemsida över alla fackliga aktiviteter och seminarier om klimatjobb under de två toppmötesveckorna, den här konserten för klimatet får du inte får missa, skynda och boka plats på eventet där författaren Naomi Klein diskuterar fackföreningarnas roll i klimatkampen med Labours Jeremy Corbyn. Climate Coalition 21 sprider ett fullspäckat program på flera sidor med så många punkter att det är svårt att välja. Det som kallas Climate Action Zone, CAZ, är hjärtat av det alternativa mötet – allt från sång och dans till politiska diskussioner, utställningar och aktionsträning erbjuds på fem olika ställen runt om i Paris.

Trots terror och undantagslagar: Paris kommer att myllra av klimataktiviteter. Det finns skäl att fråga sig hur själva toppmötet ska höras i gräsrötternas kakafoni. Som sig bör har det förlagts till ett konferenscenter långt utanför stan, dit inget oväsen från aktivister når – men vems röst kommer att dränka vems? Dagens ETC ska förstås bevaka vad som sägs på båda sidor om polismurarna. Inne i centret fattas besluten; ute på gatorna ifrågasätts deras värde. Jag kommer att springa fram och tillbaka och rapportera löpande fram till den 12 december.

Det datumet skulle den stora demonstrationen hållas, när förhandlingarna just tagit slut. Det kallades, med ett slags definitiv dramatik, D12 – men också den demonstrationen har förbjudits. Arrangörerna kommer emellertid att presentera en ny plan för aktioner under D12, trots förbudet.
Undantagslagarna är ett hårt slag mot rörelsen, men de kommer inte lyckas strypa den: tusentals aktivister är i detta nu på väg mot staden.

Häng med till Paris!

Shora Esmailian

Dagens ETC:s korrespondent på plats i Paris under COP21

Publicerad i Dagens ETC den 27 november 2015.

Posted in: Cop21, Klimat, Utrikes