Allt fler företag flyttar sitt kapital från fossila tillgångar

Posted on 4 december, 2015

0


Foto_Paul Weinberg_350DAGENS ETC | Samtidigt som Cop21-delegaterna i Paris fortsätter sina försök att få ner avtalsutkastet till ett rimligt antal sidor kan organisationerna 350.org och Divest-Invest presentera konkreta siffror. Mer än 500 institutioner och företag har nu valt att lyfta sitt kapital ur fossila tillgångar.
– Business as usual måste stoppas, säger Stephen Heintz, ordförande för Rockefeller Brothers Fund, som valt att investera i ren energi i stället för i olja.

På onsdagen kungjorde organisationerna 350.org och Divest-Invest häpnadsväckande siffror på hur mycket pengar som har avinvesterats sedan avinvesteringsrörelsen (även kallad divesteringsrörelsen) sköt fart. Mer än 500 institutioner och företag har valt att avinvestera från fossila tillgångar. Mängden pengar de har lyft ur olje-, gas- och kolindustrin landar i skrivande stund på svindlande 3 400 miljarder dollar, motsvarande 30 000 miljarder kronor.

Så sent som i september hade 181 institutioner avinvesterat sammanlagt 430 miljarder kronor. Det enorma språnget sedan dess, på blotta tre månader, tolkar rörelsens företrädare som ett jättelikt framsteg som möjliggjorts av ”alla de människor och aktivister som har kämpat för avinvestering och satt press på sina universitet, kommuner och skolor”.

Men varken 350.org eller Divest-Invest vill stanna där. Således hade de i veckan bjudit in en namnkunnig panel till en presskonferens inne på Cop21, och bland deltagarna märktes Stephen Heintz, ordförande för den stora välgörenhetsorganisationen Rockefeller Brothers Fund. Som en av USA:s största finanssläkten – den berömda Rockefellerklanen – skapade den en gång i tiden sin stora förmögenhet genom oljeutvinning.

– Nu har familjefonden i stället valt att utnyttja vårt varumärke till att avinvestera från fossilkapital och investera i ren och grön energi, sa Stephen Heintz på presskonferensen.

– Vår avinvestering är varken symbolisk eller liten. Och vårt budskap är: business as usual måste stoppas nu, fortsatte han.

Stephen Heintz påpekade också hur glad han var över den senaste nyheten med mängden företag och städer som tagit steget in i avinvesteringsrörelsen och poängterade hur viktigt det var att övertyga fler företag att följa efter. Flera av talarna påpekade att cirka 80 procent av de fossila reserver som kartlagts måste stanna i marken om temperaturökningen ska hållas under två grader.

En annan paneldeltagare var demokraten Kevin de Léon, ordförande i Kaliforniens senat. Delstaten har sedan många år arbetat för en grönare ekonomi med mindre utsläpp av växthusgaser. I och med den nya lagen kallad ”Senate bill 185” tog Kalifornien ett steg längre och lyfte ut sina 1,2 triljoner dollar i pensionspengar – landets enskilt största pensionspott – ur fossila investeringar.

För Kevin de Léon gäller det att gå före, och han var mån om att berätta om hur Kalifornien – som ensam utgör världens sjunde största ekonomi – lyckats koppla bort tillväxt från fossilkapital och ändå skapa nya jobb och ge pensionärer sin beskärda del. Men främst ville han ändå ge äran till de ”gräsrötter som har engagerat sig och pressat på”.

– De har inspirerat och motiverat många politiker att göra det moraliskt rätta, säger Kevin de Léon till Dagens ETC och fortsätter:

– När det kommer till pensionspengar finns ett förmyndaransvar för framtida pensionärer. Det här är inte monopolpengar som man kan slarva bort, det är riktiga pengar som är till för lärare och andra offentliganställda som förlitar sig på att den framtida pensionen finns där för att täcka hyran och maten på bordet. Alla investeringar i smutsigt kol är riskfyllda – de håller på att förlora sina värden. Det är helt enkelt en dålig investering för våra pensionärer, vår miljö och våra barns hälsa. Att avinvestera är det enda rätta.

Paneldeltagarna hastade mellan presskonferensen på det officiella Cop21-området och seminariet som skulle hållas i den så kallade ”Climate Generation Areas” där många NGO:er har montrar. Bara på den korta sträckan dit hade ännu en fransk stad anslutit sig.

– Detta är helt otroligt, nu har 20 franska städer avinvesterat och rörelsen bara växer, sade en av arrangörerna till rungande applåder.

Shora Esmailian

Publicerad i Dagens ETC den 4 december 2015.

Posted in: Cop21, Klimat, Utrikes