Alternativt klimatmöte visar vägen till förändring

Posted on 8 december, 2015

0


Folkets klimatmöteDAGENS ETC | ”Förändra systemet, inte klimatet”. Så lyder parollen för det alternativa klimatmötet som gick av stapeln i helgen. Under en hel vecka kommer aktivister, medborgare och civilsamhället sätta agendan, formulera konfliktlinjerna och presentera alternativen.

I folkmun går den under benämningen ZAC, förkortning för Zone d’Action pour le Climat, eller ”Zon för klimataktion”. Det är där aktivister befinner sig under pågående klimattoppmöte i Paris. Från nio på morgonen till nio på kvällen pågår filmvisningar, debatter, föredrag, workshops, utställningar och stormöten. Programpunkterna är utspridda över Paris innerstad och bland arrangörerna finns till exempel klimatorganisationen 350.org, tyska Rosa Luxemburg-stiftelsen, brittiska Global Justice Now och urfolksnätverket Indigenous Environmental Network. Det är knappt en vecka kvar av det officiella klimattoppmötet och aktivisterna är fast beslutna att fortsätta sin kamp för klimaträttvisa. Och alla är medvetna om att detta inte kommer att vara det sista de gör, att slutstriderna väntar efter COP21. Således svarar också nästan alla som Dagens ETC intervjuar att de inte sätter några förhoppningar till att ett ambitiöst, bindande och rättvist avtal genereras av två veckors förhandlingar.

Men stämningen är ändå inte nedslagen. Startskottet på ZAC var helgens ”Folkets klimatmöte”, som arrangerades i vänsterledda kommunen Montreuil, strax öster om Paris. Hela stora torget framför kommunhuset, samt omkringliggande gator, togs över av stånd och tält. Aktivisterna kallar det ”En global by av alternativ” och arkitekterna bakom idén är den unga men mycket populära klimatorganisationen Alternatiba, som anordnat liknande ”byar” runt om i hela Frankrike i över ett års tid. Allt ifrån oberoende medier till kooperativ som driver förnybar el, till lokalodlande bönder, till motståndsgrupper får plats i byn, som har till syfte att visa medborgare att alternativen och lösningarna finns – mitt framför dem. Det är bara att kliva in i den växande zonen. Under helgen besökte omkring 28 000 människor byn i Montreuil.

Filmmakaren Clemence Le Prevost, 33, jobbar för tillfället med ett kooperativ som erbjuder el från framför allt fransk vattenkraft. Hon står med flygblad i handen vid kooperativets stånd.

– Alla förändringar kommer från civilsamhället, därför är det bra med de här globala byarna fulla med alternativ som visar att det inte alls är svårt att förändra sättet vi lever på, säger Clemence Le Prevost till Dagens ETC.

Lite längre bort lägger den 38-årige läraren Benjamin Malau fram de gröna Alternatiba-tröjorna med en tandemcykel tryckt över bröstet.

– För mig handlar den här kampen om framtida generationer. Jag har två döttrar och för att få till en förändring måste det system vi lever i förändras från grunden. Därför engagerade jag mig. Alla kan bidra. Men även om vi inte lyckas, om våra ansträngningar inte räcker för att stoppa utsläppen i tid, så kan jag i alla fall säga till mina döttrar att jag gjorde allt jag kunde, säger Benjamin Malau.

FAKTA / ZAC
• Zone d’Action pour le Climat (Zon för klimataktion) anordnas av Climate Coalition 21 och består av många organisationer som i månader arbetat med att anordna ett verkligt alternativ till COP21. Hela programmet finns att läsa på http://www.coalitionclimat21.org.

Shora Esmailian

Publicerad i Dagens ETC den 8 december 2015.

Posted in: Cop21, Klimat, Reportage