”’Ge mig en välgörenhetsorganisation’, sade hon och vips så var EAT grundad”

Posted on 28 juni, 2016

0


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio SYDSVENSKAN KULTUR | Shora Esmailian lyssnar till miljöaktivisten och miljardärsfrun Gunhild Stordalen.

Miljöaktivisten och miljardärsfrun Gunhild Stordalen led aldrig av ”Nature deficit order” som barn. Begreppet myntades av den amerikanska författaren Richard Louv för att benämna fenomenet barn som slutar vara ute i naturen och i stället sitter inne, allt oftare framför en skärm. Men Gunhild Stordalens föräldrar såg till att hon fick tillbringa mycket tid i naturen, lärde sig om den och tröstade henne när hon drabbades av ångest vid tanken på ozonhålet.

Här föddes miljöengagemanget och att rädda världen har blivit hennes livsprojekt, trots den livshotande sjukdomen systemisk skleros.

Efter det enormt påkostade bröllopet i Marocko bad hon därför sin nyblivne make, hotellmagnaten Petter Stordalen (som byggt Clarion hotell vid Malmö Live), inte om diamanter som morgongåva. ”Ge mig en välgörenhetsorganisation”, sade hon och vips så var EAT grundad – en plattform för forskare, politiker och näringsliv att diskutera hur man ställer om världens matproduktion till en hållbar sådan.

Det är ett hedervärt försök att förbättra världen och Stordalen har ett verkligt engagemang. Men i stället för skryt om kändisar som bidragit hade jag hellre hört om konkreta mål som EAT uppnått. Eller i alla fall tankar om faktiska lösningar på den omställning Stordalen efterlyser. Bortom konferenserna och middagarna – vad händer då? Det får vi aldrig veta i Stordalens sommarprat.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 28 juni 2016.

Posted in: Klimat, Kultur, Recension