Vattnet sköljer över Skåne

Posted on 27 november, 2016

0


KVÄLLSPOSTEN KULTUR | Inte en grad varmare. Inte en och en halv, inte två eller tre: 20. ”Det vi ser är både överraskande och alarmerande. Det här går snabbare än vad modellerna har sagt”.

Så kommenterar den danska forskaren Rasmus Tonboe nyheten om att det är 20 grader varmare i Arktis än normalt denna årstid. Nu när vintern smyger sig på borde det var minus 25 grader runt Nordpolen. Så är den självgående spiralen i gång: när det blir varmare smälter mer is på sommaren, mer värme lagras, mindre is bildas nästa vinter. Faktum är att under höstens mätningar hade Arktis ismassor krympt till den näst lägsta nivån någonsin.
Hur vet vi allt detta? Mycket tack vare amerikanska Nasas satelliter och flygplan som ständigt mäter och håller Arktis ismassor under uppsikt. Nasa har inte bara gett oss en inblick i yttre rymden, utan också ovärderliga data för att förstå detta fenomen som mänskligheten aldrig tidigare stått inför: den globala uppvärmningen.

Och nu vill alltså USA:s nyvalde president Donald Trump – som kallat klimatförändringar för en ”bluff” uppfunnen av ondsinta kineser – lägga ned all Nasas klimatforskning. Ja, mer ändå: all forskning som handlar om planeten jorden ska avvecklas till förmån för ytterligare rymdforskning. Tidigare i veckan meddelade rådgivaren Bob Walker att Nasa måste sluta bedriva ”politiskt korrekt miljöövervakning”. Tankarna går osökt till Hollywoodfilmen ”Elysium”, där den rikaste procenten har lämnat det smutsiga och sargade jordelivet till förmån för ett luxuöst rymdskepp som svävar någonstans genom rymden, med ren luft, gröna träd och blått vatten i den artificiella bubblan. Kanske är det en sådan framtid Trump undermedvetet strävar mot.

I Nasas ”politisk korrekta” miljöforskning har också bevakning av Antarktis och andra delar av planetens vädermönster – såsom orkaner, skogsbränder, krympande sjöar – ingått. Vi har fått lära oss att världshaven stiger och hotar inte bara mångmiljonstäder längs med världens kuster, utan även Sverige. Framför allt Skåne. Här pågår, till skillnad från andra delar av landet, ingen landhöjning och ett stigande hav som sköljer över delar av landskapet är redan en realitet. Bara under de senaste sex åren har vattenstånden höjts med två meter här, i samband med fyra svåra oväder – något som under normala förhållanden skulle ske ytterst sällan. Länsstyrelsen uppskattar att 23 000 hus, kyrkor och andra byggnader hotas att sköljas över innan seklets slut.

Men siffror och platta kartor kan vara svåra att ta till sig. Därför kan den nya utställningen ”Vattnet kommer!” (tom 8/1) på Form/Designcenter i Malmö göra det lättare att se in i framtiden. I tre steg – förstå, acceptera, agera – presenterar den ett Skåne i en varmare värld, med hjälp av bilder, filmer och interaktiva moment. De scenarier som presenteras behöver naturligtvis inte införlivas om utsläppen stoppas i dag – men det går uppenbarligen fortare än vad all data, alla modeller, alla beräkningar hittills har indikerat. Trump må slakta Nasa: desto viktigare att andra ställer klimatet i strålkastarljuset.

Kulturlivet i Skåne borde följa exemplet från ”Vattnet kommer!” och utforska vår varmare framtid med alla till buds stående kreativa medel.

Shora Esmailian

Publicerad i Kvällsposten den 27 november 2016.

Posted in: Analys, Klimat, Kultur