Mörkare tider

Posted on 3 mars, 2017

0


Skärmdump från svalbardi.com

SYDSVENSKAN KULTUR |Ja, jag får väl vara glädjedödaren. Den som, när alla längtar efter våren, påminner om att den egentligen inte borde vara här.

Ta en stund och fundera på årets vinter: hur vi aldrig fick uppleva den fullt ut i södra Sverige, hur glädjen som snön förde med sig snabbt sipprade ur händerna på barnen, hur skridskoisen smälte i Folkets park innan sportlovet ens var över. Tänk på hur underbara årstidernas växlingar faktiskt är. Snart ett minne blott.

I år har våren kommit 26 dagar för tidigt på Grönland och 22 dagar i Washington DC, rapporterar The Guardian. 2016 var, som bekant, det varmaste året någonsin och Arktis – där delar av Sverige faktiskt ingår – var denna vinter 20 grader varmare än normalt. I början av januari var det lika varmt i Åre som på Söderåsen.I detta läge finns det de som sörjer, de som får livet grusade och de som kämpar. Och så finns det de som vältrar sig i dekadens på väg mot undergången. Som den norsk-amerikanske affärsmannen Jamal Qureshi som samlar in vatten från smältande isberg på Svalbard och säljer det för dryga 800 kronor per flaska på lyxvaruhuset Harrods i London. Arktis försvinner – köp resterna på lyxflaska och pissa ut dem sedan! Det säger något om den psykologi som är förhärskande när uppvärmningen accelererar.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 3 mars 2017.

Posted in: Analys, Klimat