Osäkra väggar

Posted on 15 april, 2008

0


GAUDEAMUS | ”Säkert att de bygger om en sådan central och attraktiv byggnad till studentbostäder”, tänkte jag för flera år sedan när jag själv var student och ryktet gick om att skattemyndighetens högborg skulle göras om till studentlyor. När väl beslutet var taget och skrapan stod klar för inflyttning var min studietid long gone… Jag fick aldrig prova på att bo mitt inne på söder.

Ändå har jag haft någorlunda tur med boende sedan jag flyttade hemifrån direkt efter gymnasiet, men jag vet hur påfrestande det kan vara att snart stå utan bostad eller inte våga säga ett pip i lägenheten för risken att bli påkommen som illegal tredjehandshyresgäst.

Få problem tär så mycket på en människas psyke som osäker bostadssituation. Var man ska bo har aldrig varit något enkelt för studenter. På reportageplats i detta nummer kan du läsa om studenthusens historia; om hur fenomenet inte förekom i Stockholm förrän på 1950-talet, hur studentbostadsbyggandet blomstrade på 60-talet och hur det har totaltstagnerat i dag, när stockholmspolitikernas säljiver har gått så långt att man säljer allt man kommer över – ungefär som monopol, fast omvänt.

Innan studentbostadsexplosionen funderades det kring om studenter verkligen skulle bo i separata områden, isolerade från resten av samhället. Som tur var kom utredningen från 1959 fram till att studenter som grupp inte skulle klara sig på den vanliga bostadsmarknaden. Politiker beslutade således att bygga särskilda områden för just studenter, men i dag ser verkligen mycket annorlunda ut. Studentskrapan säljs ut inom kort – de första som flyttade in har bara hunnit bo där i åtta månader! – och bidrag som hittills har underlättat byggandet av studentbostäder slopas. Mycket märkliga drag från politiker, när det endast finns 13 100 studentbostäder på 75 000 högskoleplatser i Stockholm.

Så, vart ska studenterna ta vägen? Kanske till den allmänna bostadskön, där det i skrivande stund står 230 000 personer i kö och där inkomstkraven sällan går under 250 000 kronor per år. Och där bostäderna för varje år hädanefter kommer att minska när allt säljs ut. Det är här studenterna och samhällets övriga medborgares vägar möts. Det är här den bostadslöse studenten och hyresgästaktivisten i Husby borde träffas, diskutera och organisera sig – för att behålla den allmännytta som ska finnas kvar så att vi, och generationer efter oss, kan få just nytta av den.

För exakt femtio år sedan organiserade sig just ett gäng studenter och bildade Stockholms Studentbostäder, SSSB. Ett initiativ som har lett till 7 890 ytterliga studentbostäder i Stockholm som har nötts ut av generationer av studenter. På sidan 20 kan du läsa intervjun med en av initiativtagarna till SSSB.

Låt dig inspireras och ta upp kampen mot en tillvaro som ständigt blir allt osäkrare.

Shora Esmailian

Publicerad i Gaudeamus nr 2/2008