Protester mot utbyggnad av Heathrow

Posted on 4 juni, 2008

0


ARBETAREN | Den största demonstrationen mot en flygplats i Storbritanniens historia ägde rum i helgen. Utbyggnaden av Heathrow, Europas mest trafikerade flygplats väcker allt kraftigare motstånd.

Runt 5000 personer samlades i lördags utanför London för att protestera mot den planerade utbyggnaden av flygplatsen Heathrow, uppger arrangörerna. Demonstranterna gick från den närmaste tågstationen till byn Sipson som hotas av rivning om den tredje landningsbanan byggs. Framme vid Heathrow ställde demonstranterna upp sig och bildade ett ”NO” som kunde läsas från luften.
– Det imponerande var att demonstrationen bestod av ett helt spektrum av människor. I tåget fanns inte bara vi klimataktivister, utan även de som bor här i området och som har protesterat mot flygplatsen under många år. Ett annat positivt resultat är att de lokala byborna som innan bara brydde sig om luftföroreningar och buller nu börjar bry sig om flygets påverkan på klimatet och tvärtom – klimataktivister har börjat förstå Heathrows påverkan på dem som bor här, säger klimataktivisten och Londonbon Mika Minio Paluello till Arbetaren.

Även kända ansikten dök upp på demonstrationen, bland dem Londons vice borgmästare Richard Barnes som blivit utsänd av stadens nyvalde Tory-borgmästare Boris Johson. Barnes gick hårt åt British Airport Authorities, BAA, som bland annat äger Heathrow:
– När de byggde en femte terminal sade de att de inte skulle bygga en tredje landningsbana, men de har ständigt ljugit för oss. Vi kommer inte att försvinna, det är här vi bor och vi kommer att försvara våra hem. Och jag är övertygad om att vi är på randen till en stor seger, sade Barnes enligt Times, som själv bor i närheten av flygplatsen. Han är ett exempel på att Heathrow-frågan väckt motstånd i flera politiska läger och blivit en sällan skådad stridsfråga i London.

BAA har i tio års tid planerat en tredje landningsbana, som ska öka flygtrafiken från dagens 480 000 flygningar per år till 800 000. För att möjliggöra bygget kommer byn Sipson och dess 1 000 hus att rivas, och ytterligare två miljoner människor beräknas bli utsatta för höga nivåer av buller och luftföroreningar. Enligt en uppskattning kommer enbart den tredje banan årligen att stå för lika mycket koldioxidutsläpp som hela Kenya.

I november förra året omvandlade regeringen BAA:s planer till en formell proposition. Nyligen invände regeringens oberoende miljörådgivare i Kommissionen för hållbar utveckling och föreslog i stället en total frysning av all expansion av flygplatsen. Men transportdepartementet har avvisat kommissionens förslag, och slutgiltigt beslut i frågan väntas presenteras under sommaren av transportministern Ruth Kelly.
– Anledningen till att så många anslöt sig till demonstrationen är att vi hade klimatlägret här utanför Heathrow förra sommaren, det var också då vi fick så bra kontakt med de lokala byborna. Fram tills nu har deras kamp mest bestått av lobbyarbete mot politiker och några enstaka demonstrationer. Men det håller på att ändras. De säger att de kommer att börja utföra direkta aktioner om inte det här ger resultat, säger Mika Minio Paluello.

Shora Esmailian

Publicerad i Arbetaren nr 23/2008

Posted in: Klimat, Utrikes