Isolera dem inte

Posted on 26 juni, 2010

0


AFTONBLADET | Nu kan pengar jag skickar till min mormor i Iran kontrolleras av EU, kanske rentav stoppas. I dag väntas EU:s utrikesministrar klubba igenom ”omfattade och kraftfulla” sanktioner mot Iran – de hårdaste sedan sanktions- och krigsivern satte igång för sju år sedan.

De går mycket längre än dem som FN beslutat om. De slår mot pengatransaktioner, mot bankkontor, mot försäkringar och köp av reservdelar till flygplan och skepp. Men starkast påverkar de landets ekonomiska livlina: olje- och gasindustrin.

Långt innan dagens beslut präglades landet av ekonomisk misär. Iranska ekonomer talar om en genomsnittlig prishöjning på 35 procent till följd av sanktionerna. Ungdomsarbetslösheten ligger på 60 procent, korta kontrakt och osäkra anställningar är mer regel än undantag. I mars, när det iranska året 1388 påbörjades, tillkännagav regimen att årets minimilön nu ligger på 303 dollar per månad – samtidigt som den sätter fattigdomssträcket till 800 dollar per månad.

Så, vilka kommer att drabbas av ytterligare sanktioner? Är det miljonärsmullorna? Eller är det arbetare som knappt kan leva på sina löner, om de ens får dem utbetalda?

Mellan mars 2008 och mars 2009 förekom 4 000 protestaktioner utförda av arbetare i Iran. De strejkade för sina rättigheter, kidnappade chefer för att få ut sina löner, sänkte arbetstakten för bättre arbetssäkerhet. De har varit en del av den oppositionsrörelse som under det senaste året fått marken att skaka under regimens fötter. Men de välkomnar inte sanktioner – som en reflex ryggar de tillbaka så fort det blir tal om utländsk inblandning i Irans politik. Snarare ställer de sig bakom regimen, om Iran nekas vad de flesta uppfattar som landets suveräna rätt att utveckla kärnkraft i fredliga syften.

Min mormor blir inte mer regimkritisk för att vi inte kan skicka pengar till varandra. Tvärtom: vanliga iranier pressas djupare ner i fattigdom och uppgivenhet, medan regimen kan stärka sitt grepp om ett isolerat land. Så hjälper EU till att släcka hoppet i Iran.

Shora Esmailian

Publicerad på Aftonbladet Kultur 26 juli 2010