Dostojevskij i Teheran

Posted on 29 maj, 2012

0


RE:PUBLIC | Med en halv miljon besökare om dagen slår bokmässan i Irans huvudstad Teheran den i Frankfurt – världens påstått störta – med hästlängder.

Varje år i början av maj anordnas mässan, som i år har 2000 utställare. Nyutgåvor på farsi av Dostojevskij och Murakami står sida vid sida med böcker om imam Mehdi, som shiamuslimer tror lever i det fördolda. Människor från hela landet – analfabetismen i Iran har krympt från 53 procent under shahens sista år ner mot 20 procent – tar sig till mässan med buss för att bläddra, läsa och inhandla böcker, religiösa såväl som icke-religiösa. I brist på bättre plats i megastaden anordnas mässan i Teherans stora moské Mosallah, som annars brukar användas för statsreligiösa ceremonier. Där vandrar bokälskare – män som kvinnor, normalt åtskilda i moskén – sida vid sida i jakt på böcker.

Censur är inget ovanligt i den islamiska republiken, men sedan den högste religiöse ledaren Khamenei nyligen kommenterat vissa av förra årets titlar som ”skadliga” och ”innehållande dolda politiska motiv” har flera framstående förlag fått sina tillstånd återkallade och blivit avstängda från att delta i år. Men strömmen av iranier som söker litteraturens lisa kan inte hejdas.

Shora Esmailian

Publicerad i Re:public #24/2012