Trädkramarterrorister

Posted on 29 maj, 2012

0


RE:PUBLIC | Recension av dokumentärfilmen If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front.

Kan förstörelse av egendom, utan att någon dör eller skadas, klassas som terrorism? Frågan löper som en långsamt brinnande stubin genom den prisbelönta dokumentären ”If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front”. Den antänds av mutationen i miljö- och trädkramarrörelsen i amerikanska Oregon, från icke-våldsliga protester till Earth Liberation Front: plötsligt börjar snälla hippies sätta skogsbolagskontor och hästslakterier i brand.

Tittaren får följa ELFs historia genom den terroristdömde aktivisten Daniel McGowan, som sakligt berättar om avskogningen, slakten på vilda hästar och den upptrappade polisrepressionen. Historien ackompanjeras av dokumentärbilder från ödelagda kalhyggen, nedhuggna tusenåriga träd, demonstrationerna i Seattle mot WTO och polistortyr när fredliga, fastkedjade aktivister sprejas med pepparsprej rakt i ögonen. Omistlig film, i väntan på större aktioner mot ännu större ekologiska problem än nedfällda träd i Oregon.

Shora Esmailian

Publicerad i Re:public #24/2012

Posted in: Kultur, Recension