Kriget nära dig

Posted on 26 september, 2012

0


SYDSVENSKAN KULTUR | Ensamkommande flyktingbarn, Migrationsverket, asylprövning, uppehållstillstånd, förvar, utvisning, avvisning… Begreppen trycks och uttalas dagligen. Vi hör dem allt oftare, men hur ofta föreställer vi oss vad det innebär att vara flykting?

Den danska författaren Janne Teller gör det genialiska ingen har tänkt på tidigare. I en liten bok, utformad som ett pass, tar hon med läsaren på en resa i sagornas värld. Läsaren får föreställa sig att bomber regnar över Sverige, att man måste springa snabbt över Plattan i centrala Stockholm i rädsla för prickskyttarna, att hela ens familj tvingas till en flyktingtillvaro i Egypten. Väl där bor man i ett fattigt område, man har svårt att lära sig språket och bra jobb är några få förunnade. Men framför allt: man är och förblir en främling – exilens långsamt nedbrytande dilemma över vad som är hemma.

Den svenska utgåvan, ”Om det var krig i Norden”, vänder sig först och främst till alla åttondeklassare i Göteborg, som i skrivande stund arbetar med ett toleransprojekt. Men att döma av Sveriges migrationspolitik och majoritetssamhällets tysta instämmande borde varenda svensk som aldrig upplevt krig och flykt läsa den här boken.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 25 september 2012.

Posted in: Kultur, Recension