Jakt på europeisk identitet vid EU:s gräns

Posted on 4 oktober, 2012

0


SR OBS | Europas gränser är inte bara fysiska, utan också ideologiska och religiösa. Vi ska ta oss till ett annat ytterområde i Europa: till södra Spanien, som var muslimskt under mer än ett halvt millenium från sjuhundratalet och framåt. En period som brukar kallas islams guldålder och som lämnat många avtryck i spansk vetenskap, språk och kultur. Men idag är det inte främst den muslimska guldåldern man minns i den här regionen – utan hur den nådde sitt slut. Shora Esmailian:

Solen gassar under dagen. Vinden står helt stilla under natten. Det är slutet av juli i den spanska kuststaden Villajoyosa. Ljudet av trummor, fulla människor och marscherande band gör att sömnen uteblir. Staden bjuder på det årliga pompösa skådespelet Moros y christianos, morer och kristna. Så gott som varenda invånare verkar delta. Även ungdomar som ser alternativa ut med dreadlocks och inte fullt så välstrukna kostymer njuter av sitt deltagande i skådespelet.

Staden är uppdelad i två läger. Först ut att marschera genom staden är de goda kristna. De med ljusa kläder, riddarmundering, sköldar, spjut och korsfararkors broderade på mantlarna. Dagen därpå: De onda. Morerna, muslimerna, med stora sablar, turbaner, beslöjade magdansöser och halvmånar på fanorna. Men där finns också judarna, svarta vildar från Afrika och indianer med totempåle.

För 403 år sedan samlade Filip III:s knektar ihop moriskerna längst just dessa stränder, tvingade upp dem på båtar, dränkte eller slog ihjäl tiotusentals av dem och kastade ut de överlevande på andra sidan Medelhavet. Moriskerna var spillran av det moriska al-Andalus. De var bönder, hantverkare, lantarbetare, och annat enkelt folk som efter den katolska erövringen av Granada 1492 tvångskonverterades till kristendomen. De var lika infödda som andra spanjorer. Mellan 300 000 och 500 000 till antalet utgjorde de på sin höjd fem procent av Spaniens befolkning, men under 1500-talet växte hetsen mot dem till nationell hysteri.

Det var den största etniska rensningen i Europa före 1900-talet. Och så slutar också festivalen, enligt en hundra år gammal tradition. Under de tidiga morgontimmarna invaderar kristna båtar stranden i Villajoyosa, kastar ut morerna ur sitt slott av papp och skickar ut dem i havet. Publiken jublar.

Men längs Villajoyosas huvudgata finns också halalbutiker, internetcaféer med skyltar på arabiska och, under karnevalsveckan, senegaleser som saluför hattar, solglasögon, blippande diadem. Här är känslorna svalare. ”Vi är lika mycket spanjorer som de, men ändå måste de uppträda så här varje år! Det finns så mycket rasism mot muslimer här i Spanien”, utropar en kvinna av nordafrikansk börd. ”Jag kan inte förstå varför de firar att de fördrev folk”, fräser en annan. Och så fortsätter kampen om vem som hör hemma i Europa.

Shora Esmailian

Här eller här kan du höra inslaget som sändes i programmet OBS i Sveriges Radio P1 den 3 oktober 2012 & 28 november 2012 . 

Posted in: Analys, Kultur, Rasism, Utrikes