Viljan att bidra

Posted on 3 juli, 2013

0


SYDSVENSKAN KULTUR | Första juli anlände med en ny lag som ger barn till papperslösa rätt till vård och skola. Föga förvånande kallar Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson det för en ”skammens dag” och menar att människor som inte får vistas i Sverige inte heller ska ha rätt till service och välfärd.

Just denna retorik är, förstås, ett klassiskt främlingsfientligt argument: de ska inte komma hit och leva på bidrag och utnyttja vår välfärd. Den svenska modellen, som Åkesson påstår sig värna, bygger bland annat på att vi betalar skatt och får välfärd tillbaka.

DN berättade igår att polisen begärt ut uppgifter om tolv papperslösa som anmält a-skattesedel till Skatteverket och därmed vill betala skatt. Skatteverket avslog polisens ansökan med hänvisning till sekretess. Trots det läckte identiteterna ut från Skatteverket i strid mot sekretesslagen.

Tolv papperslösa som anmälde att de ville betala skatt riskerar alltså nu att avvisas. Det faktum att de är skattebetalare reser väldigt intressanta frågor till personer som Jimmie Åkesson. På vilket sätt är det ett problem att arbetande och skattebetalande personer befinner sig i Sverige? Papper är vad de borde få – inte Reva.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 3 juli 2013.