Hur ska man förstå kuppen?

Posted on 4 juli, 2013

0


Foto: Mahmoud Gamal El-DinSYDSVENSKAN | Hur ska man förstå det senaste jordskredet i Egypten? Vissa skulle kanske jämföra den egyptiska arméns avsättande av den demokratiskt valde presidenten Muhammed Mursi med kuppen mot Salvador Allende i Chile 1973. Men det finns en avgörande skillnad mellan Augusto Pinochets maktövertagande och den egyptiske översten Abdul Fatah al Sisis: det senare föregicks av Egyptens största massdemonstrationer någonsin.

Det är svårt att bedöma om armén är intresserad av själva den politiska makten. Klart är att den har stora ekonomiska intressen – omkring 40 procent av landets ekonomi ägs av armén – att ta till vara. Men till skillnad från vid störtandet av Hosni Mubarak i februari 2011 har den inte – formellt – upphöjt sig själv till styrande organ: presidentrodret har satts i händerna på chefsdomaren, konstitutionen är tillfälligt upphävd, det påstås att nya val kommer hållas inom en snar framtid.

Som kunde ses på al Jazeeras världsunika rapportering kokar Muslimska Brödraskapets anhängare av ilska mot kuppen. Från det lägret hörs mantran om att demokratins spelregler nu har välts över ända, men som den egyptiska författaren Ahdaf Soueif förklarade härom dagen i The Guardian: kontraktet mellan folket och presidenten bröts när han inte infriade ett enda av revolutionens krav.

Arméns schackdrag ökar uppenbarligen riskerna för inbördeskrig; brödernas supportrar är inte få de heller. Men den fortsatta revolutionen i Egypten är episk, oavslutad och slående vital. Det farliga är bara att den återigen måste lita på arméns vapen.

Shora Esmailian

Publicerades i Sydsvenskan 4 Juli 2013.