Bush gillar socialist

Posted on 16 juli, 2013

0


Foto: Imran KamyanaSYDSVENSKAN KULTUR | Världens just nu mest kända skolflicka kramas av alla. Laura Bush har jämfört henne med Anne Frank, Madonna tillägnat en låt till henne, Hillary Clinton prisat hennes mod, Foreign Policy utnämnt henne till en av världens främsta tänkare.

Hon heter Malala Yousafzai och har kämpat för sin egen och andra flickors rätt till utbildning sedan 11 års ålder i den hänförande vackra, men hårt plågade, Swatdalen i Pakistan. I oktober förra året blev hon världsberömd efter att hon, på grund av sina politiska åsikter och aktivism, sköts i huvudet av talibaner.

I fredags, på sin 16-årsdag, höll Malala Yousafzai ett gripande, feministiskt tal på FN:s ungdomskonferens. Det är lätt ironiskt att hon som nu tagit täten i en ung kvinnokamp kommer från den delen av världen som George W Bush ville befria från patriarkatet. Men ironierna slutar inte där.

För exakt ett år sedan deltog Yousafzai på ett marxistiskt ungdomsläger i Swatdalen där hon talade från ett podium prytt med bilder på Lenin och Trotskij. Från sin sjukhussäng skickade hon i våras en hälsning till sina kamrater: ”Jag är övertygad om att socialism är det enda svaret och jag uppmanar alla kamrater att föra denna kamp till ett segerrikt slut. Endast detta kommer att befria oss från trångsyntheten och exploateringens kedja”.

Pakistan innehåller, som bekant, överraskningar för västvärlden. En dag kanske också Laura Bush upptäcker vad för slags varelse hon närt vid sin barm.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 16 juli 2013.

 

Posted in: Kultur, Pakistan, Utrikes