Din stund på jorden

Posted on 18 juli, 2013

0


Foto-Mattias Ahlm_Sveriges RadioSYDSVENSKAN KULTUR | Det finns en sak som förenar alla vuxna människor, oavsett var vi kommer ifrån eller vilket kön vi har: tanken på vår egen dödlighet.

Kanske är det grunden till vårt behov av överlevare och en delförklaring till varför den sommarvärd som i år röstades fram av lyssnarna var Martha Ehlin. I går berättade hon om den elakartade cancer som drabbade henne strax efter att hon fyllt 30 och om sin kamp för överlevnad efter transplantation av sammanlagt fem organ. Några månader innan diagnosen hade hon känt sig ”odödlig” och ”fri” och planerat framtiden med sin tvillingsyster – men livet fick plötsligt en helt ny riktning.

Tacksamhet var det återkommande temat i Ehlins sommarprat. Tacksamhet till den person som hade donerat alla organen. Ofrånkomligen kom hon in på den antagligen svåraste av alla existentiella tankar: en annan människas död för ens egen överlevnad.

I dag har Ehlin startat MOD, Mera organdonationer, för att bland annat upplysa den tredjedel av Sveriges befolkning som inte vet att man kan donera organ om möjligheten.

Kanske bottnar vår fascination för människor som överlevt trauman och sjukdom i att vi kan skjuta upp döden ett litet tag till. För de som har överlevt har ju inte dött, än.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 18 juli 2013.

 

Posted in: Analys, Kultur, Rasism