Vårdat inlägg i debatten

Posted on 19 juli, 2013

0


Skärmavbild 2013-07-22 kl. 15.21.36SYDSVENSKAN KULTUR | Är det mindre tabu att berätta om den egna sjukdomen i de sociala mediernas era? Blir bloggen livsnödvändig för en dödssjuk cancerpatient?

Vem skyddar barnens integritet när föräldrarna bloggar om den svåra sjukdomsperioden? Och får man bättre vård när personalen vet att de kan hamna på en blogg om de inte ”sköter sig”?

Det är några av de frågor och funderingar som Region Skånes etiska råd, tillsammans sex forskare och författare, lyfter i skriften ”Bloggande patienter, twittrande läkare och vita dokusåpor”. Det är viktigt, slår man fast, att diskutera de etiska och existentiella frågor som uppstår när sociala medier träder in i en så intim sfär som vården.

Inga svar levereras. Istället efterlyses nya riktlinjer för hur vården exempelvis ska förhålla sig till att ett dokusåpateam filmar mannen som får akut vård, men som några dagar senare dör utan att ha haft möjlighet att godkänna sändningen. Eller mamman som lägger ut hela sin förlossning på Youtube utan att fråga sjuksköterskorna i filmen om lov. Ny teknologi ger upphov till nya vårdetiska bryderier. Region Skånes sätter lovvärt fingret på några av de knivigaste.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 19 juli 2013