”World War Z” och fredsprocessen

Posted on 28 juli, 2013

0


world war z skärmdumpSYDSVENSKAN KULTUR | Den är slående lik apartheidmuren på ockuperad palestinsk mark. Det enda som är annorlunda med muren som omringar Jerusalem i filmen ”World War Z” är den ännu mer extrema höjden.

Världen härjas av en zombieepidemi. Endast två länder har lyckats begränsa spridningen: Nordkorea, som har dragit ut tänderna på alla sina medborgare (viruset sprids genom bett), och så Israel. Hur? De bygger en mur. Parallellen mellan araber och zombier dras uttryckligen: 1973 var det araberna som höll på att driva israelerna i havet, nu är det zombierna.

För att minska smittspridningen väljer dock Israel, just i det här läget, att släppa in palestinier genom spärrarna. ”Varje människa som vi räddar är en zombie mindre att bekämpa”, säger en Mossadagent till Brad Pitt, som i filmen representerar FN. Det är en godartad ström av palestinier som kommer in. De är tacksamma för det israeliska skyddet, glada åt muren.

En ung kvinna i hijab greppar mikrofonen och stämmer upp i en klassisk israelisk fredssång. Alla hänger på, civila israeler, palestinier och soldater som övervakar vägspärren; det viftas frenetiskt med båda flaggorna och ju fler som stämmer in i sången desto högre ljuder den. Med panik ropar Pitt: ”Det är för högt!” – oljud lockar zombier. Men det är för sent, tusentals zombier har redan vaknat till liv och rusar mot muren, klättrar på varandra och når den kritiska punkten då de kan hoppar över kanten: en oformlig massa av monster väller in och Jerusalem går under.

Det är omöjligt att inte se symboliken.

På tisdag möts israeliska justitieministern Tzipi Livni och palestinske förhandlaren Saeb Erakat i Washington för en ny runda av fredssamtal, initierade av USA. Kan det för en gångs skull vara ett ypperligt läge för palestinierna att sätta sig vid förhandlingsbordet? FN har, trots intensivt motarbetande från USA och Israel, gjort Palestina till fullvärdig medlem. I förra veckan tog EU ett historiskt beslut som förbjuder EU-organ att finansiera organisationer med kopplingar till bosättningar på Västbanken, östra Jerusalem och Golanhöjderna.

Apropå EU-beslutet har Livni varnat att om inte fredsförhandlingarna den här gången ger resultat kan liknande bojkottinitiativ sprida sig till annat än bara bosättningar. Den israeliske journalisten Gideon Levy var snabb med att välkomna Livni till BDS-rörelsen (bojkott, desinvestering, sanktioner): genom sitt uttalande ”tillhandahåller hon bevis för behovet av bojkott”, skrev han häromdagen i Haaretz.

Kanske har palestinierna fått vind i seglen?

Det finns ändå en avgörande skillnad från Osloåren: det löper en mur rakt genom det territorium där palestinierna vill bygga sin stat. Precis som i ”World War Z” odlar också den styrande högern i Israel en murmentalitet.

I ”World War Z” går staten Israel under på grund av fredssången. Det ser ut som ett typiskt israeliskt högerargument: Om vi försonas med fienden släpper vi in terroristerna. Men hur ska scenen tolkas från den andra sidan? Är det här trots allt en chans att komma över muren? Som man vill hoppas.

Shora Esmailian

medarbetare på kulturredaktionen

Publicerad i Sydsvenskan 28 juli 2013